„Apartenența la o comunitate cu valori greu de înțeles de unii ne unește”


• a precizat, în deschiderea „Zilelor medicale vâlcene”, prof. dr. Astărăstoae, președintele Colegiului Medicilor din România 

Cea de-a VIII-a ediție a „Zilelor medicale vâlcene” și-a deschis porțile la finele săptămânii abia încheiate, oaspeți de onoare fiind prof. dr. Vasile Astărăstoae, președintele Colegiului Medicilor din România și Acad. Prof. dr. Nicolae Gorun, membru titular al Academiei Oamenilor de Știință din România. Ca-n fiecare an, moderatorul evenimentului a fost dr. Adrian Pătrulescu, președintele Colegiului Medicilor din România, filiala județeană. Au onorat cu prezența medici de renume din județ, autorități locale și județene, asistenți medicali și moașe. „Este cea de-a VIII-a ediție a manifestării „Zilele medicale vâlcene” și-mi pun întrebarea ce ne face să ne adunăm, an de an, aici? E greu de dat un răspuns. Cred că vorbim de un prim sentiment de solidaritate, apartenență la o comunitate cu valori greu de înțeles de ceilalți. Când ești stăpân pe viață și pe moarte trebuie să dai dovadă de umilință, compasiune și e greu de construit în timp aceste valori. E greu să văd că, în România, pentru orice este de vină medicul. Nu suntem îngeri, dar suntem peste nivelul societății, în general, peste societatea românească”, a precizat, ca un prim cuvânt, prof.dr. Vasile Astărăstoae.

Și Acad. Prof. dr. Nicolae Gorun a vorbit, pe scurt, despre valorile medicinii și despre importanța evenimentului ce a fost preluat și de cadrele medicale din alte zone, cum ar fi Bistrița, Caracal…

 

Problema sănătății, pe lista de priorități a lui Cîlea

 

Cel care a preluat, în urmă cu ani buni, destinele a trei unități medicale vâlcene, Ion Cîlea, șeful județului, a dezbătut, pe larg, problemele cu care s-a confruntat sănătatea vâlceană și ce s-a rezolvat: „M-am implicat în tot ceea ce a ținut de calitatea actului medical. Preluând managementul a trei unități spitalicești: Spitalul Județean, Spitalul de Psihiatrie din Drăgoești și Spitalul din Mihăești, am trecut la rezolvarea problemelor. 

În 2013, s-a lansat proiectul de 500 de miliarde lei privind reabilitarea Spitalului Județean de Urgență. Astăzi, proiectul este în plină desfășurare. Am demarat, în paralel, un amplu proiect de achiziționare a aparaturii medicale. Am vorbit cu șefii de secții, am aflat ce nevoi au. Nu vom putea achiziționa toate echipamentele, dar pe cele urgente le vom aduce în spital. Lunar, m-am preocupat să asigur salariile oamenilor, iar la Spitalul Județean efortul nu e deloc mic: 45 de miliarde lei salariile oamenilor/lunar. Am schimbat rețeaua de alimentare cu apă, am reparat tomograful, am făcut modernizări la maternitate, am introdus gazul la Spitalul din Mihăești și apa, iar la Drăgoești, am amplasat centrală termică”. 

 

Săliște, „desființată” de șeful județului

 

În enumerarea realizărilor pe parte medicală, Cîlea nu s-a ferit o clipă să amintească că greutățile și neîncrederea au venit din partea conducerii SJU Vâlcea: „Proiectul de reabilitare a Spitalului Județean este în plin proces de realizare. Inițial, șefii secțiilor, dar mai ales conducerea spitalului, erau sceptici în ce am de gând să fac. Spre nemulțumirea unora, am venit cu argumente. Am asigurat, lunar, salariile oamenilor, adică 45 de miliarde lei vechi. E un efort. Am insistat să le fie oferite oamenilor tichetele de masă, asta chiar dacă conducerea spitalului nu dorea acest lucru. Și aici este vorba de 2,9 miliarde lei/lunar. Cât am însă managementul Spitalului Județean, oamenii își vor vedea tichete, își vor primi drepturile. La Maternitate am făcut investiții de seamă. Am auzit însă mereu voci, mai ales din partea conducerii SJU Vâlcea, că nu le dăm bani. Prostii. Nici măcar nu știe ce bani le dăm”. 

Menționăm că, de-a lungul a trei zile, de vineri și până duminică, personalități din lumea medicală vâlceană și-au expus referate interesante, chestiuni legate de tot felul de afecțiuni medicale, punctând și noile invenții din domeniu. Din păcate, la deschiderea evenimentului, lucru remarcat și de invitații de seamă, sala Consiliului Județean a fost mai mult goală.