Anul acesta, „HERVEX” la a XX-a ediţie (2)


hervex_2011_2În cadrul lucrărilor conferinţei, se vor dezbate teme legate atât de strategia domeniului strict al acţionărilor hidraulice şi pneumatice, AHP, cât şi a altor domenii în care AHP-ul se poate integra cu succes, respectiv: ecologizarea mediului, energia recuperabilă, eficientizarea ener­ge­tică, hidraulica mobilă şi tribologia, hidraulica industrială şi mecatronica, educarea şi calificarea personalului în domeniul acţionărilor hidraulice şi pneumatice ş.a.

Organizată pe două secţiuni, secţiu­nea workshop şi secţiunea expoziţie, conferinţa îşi propune să deschidă perspectiva unor parteneriate eficiente, între cercetarea universitară, cercetarea aplicativă şi activitatea de producţie a IMM-urilor, în scopul realizării unor pro­duse inovative, cerute pe piaţa internă şi internaţională. În aceste parteneriate, rolul principal îl vor avea piaţa şi, mai ales, IMM-urile, care îşi cunosc resursele proprii, materiale şi financiare şi planul propriu de dezvoltare. În consecinţă, produsele inovative, noi pe plan mondial şi cu grad mare de incertitudine, din punctul de vedere al cerinţelor pieţei şi al posibilităţilor de realizare, vor face obiectul unor proiecte de cercetare din programul IDEI. Pe măsură ce gradul de incertitudine scade, aceste produse se vor putea încadra în proiectele progra­melor naţionale sau internaţionale de PARTENERIATE, respectiv INOVARE.

Deschiderea lucrărilor va avea loc pe data de 7 noiembrie a.c., fiind prece­dată, între orele 9.00-11.00, de înregis­trarea participanţilor, ultimele retuşuri de amenajare a standurilor expoziţionale şi de o conferinţă de presă. Tematica evenimentului va fi abordată pe parcursul a patru conferinţe desfăşurate în plen, trei paneluri şi două workshop-uri. Va exista o secţiune pentru studenţi şi tineri ingineri şi o secţiune de brokeraj şi transfer tehnologic. Se vor vizita standu­rile expoziţionale, unde se vor face demonstraţii funcţionale. Se vor dezbate teme legate de: „hidraulica mobilă şi tribologia”; „tendinţele moderne în cercetarea specializată, rezultate din tematica conferinţelor internaţionale”; „subiectele” celor peste 60 de articole publicate in „proceedings-ul” conferinţei; „hidraulica industrială şi mecatronica”; „educaţia şi calificarea în domeniul sistemelor de acţionare hidraulice şi pneumatice”; rezultatele proiectului „POSDRU”, aflat în derulare, în care sunt implicaţi o buna parte dintre participanţi; perspectiva abordării unor noi proiecte finanţate din fonduri europene.

În discuţiile purtate între cercetătorii şi reprezentanţii camerei de comerţ, pe de o parte, respectiv reprezentanţii firme­lor expozante, de cealaltă parte, se vor dezbate probleme legate de: potenţialul şi oportunităţile de dezvoltare economică ale IMM-urilor; modul în care se poate implica cercetarea în realizarea unor produse cu potenţial real de piaţă; contribuţia pe care aceste firme, în perspectivă, o pot aduce la ieşirea din criza economică şi la îmbunătăţirea nivelului de trai al locuitorilor din zonele lor de activitate.

Având în vedere interesul participan­ţilor, care au confirmat deja participarea la „HERVEX 2012”, organizatorii eveni­mentului sunt optimişti în privinţa atingerii obiectivelor propuse.

Îmi exprim speranţa, ca printre tinerii participanţi la actuala ediţie jubiliară a HERVEX-ului, să se regăsească şi orga­nizatorii principali ai ediţiilor viitoare, dedi­caţi domeniului acţionărilor hidrau­lice şi pneumatice, care să se ridice la nivelul predecesorilor şi să facă posibilă continuitatea acestui gen de eveniment, cel puţin până la a 40-a ediţie.

dr.ing. Teodor Costinel POPESCU

Specialist FLUIDAS

Institutul de Cercetări pentru Hidraulică şi Pneumatică

INOE 2000-IHP Bucureşti