ALFA iese iar în stradă!


Ionel Vâncea (foto), președintele UST Cartel ALFA Vâlcea, anunță că acțiunile de protest continuă, în a cincea săptămână de manifestații de stradă organizate de CNS „Cartel ALFA”. Aceste acțiuni vizează creșterea veniturilor lucrătorilor, justiție socială și politici publice echilibrate, în interesul cetățenilor, adoptate pe baza unui dialog social real.
„Acțiunile confederației au debutat pe data de 14 ianuarie la Baia Mare, prin plecarea Caravanei Drepturilor Sociale spre București, către principalele instituții ale statului. În această perioadă, au avut loc proteste în peste  20 de orașe din România, (Baia Mare, Zalău, Târgu Mureș, Brașov, Ploiești, Constanța, Piatra Neamț, Botoșani, Iași, Galați, Buzău, Sibiu, Craiova, Pitești, Târgoviște, Drobeta Turnu Severin, Arad, Timișoara, Târgu Jiu), precum și la principalele instituții publice din Capitală: Administrația Prezidențială, Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Muncii și Protecției Sociale și sediul partidelor de guvernare. Milităm pentru: un salariu minim decent, pensii echitabile, servicii publice de calitate, deblocarea negocierii colective, taxare justă, aplicarea corectă a legislației!
Proiectul de buget elaborat de guvern arată că ajustarea fiscală se realizează prin tăieri de cheltuieli. Nu prin creșterea veniturilor, așa cum ar fi normal, deși știm că România are deficiențe majore la colectarea veniturilor la buget. La proporția veniturilor în PIB, de numai 31% în România, avem cu o diferență (în minus) de 15 puncte procentuale față de media UE, și aproape 10 puncte procentuale față de media Europei Centrale și de Est! (sursa) Singura măsură de creștere a fiscalității pe care o propune guvernul PNL – USR-PLUS – UDMR nu este nici de la averi (din ce în ce mai mari), nici de la dividende (impozitate ridicol de puțin), nici de la introducerea unui impozit progresiv (care ar taxa suplimentar veniturile mari, tot ce e peste salariul Președintelui, de exemplu), ci de la tichetele sociale! Adică, tot de la lucrători!
Povara austerității va fi suportată exclusiv de lucrători, pensionari și se va răsfrânge asupra categoriilor cele mai vulnerabile ale populației, cu venituri reduse. Guvernul taie bani de la serviciile esențiale pentru populație: sănătate și educație. Vedem, în schimb, majorări de bugete la Camera Deputaților și Senat sau la serviciile de protecție personală a demnitarilor! Guvernanții se așteaptă se pare la mânia cetățenilor și își consolidează protecția!
Pentru a face rost de bani la buget, guvernul actual dorește să amaneteze cu totul viitorul acestei țări, scoțând la vânzare, în perioadă de criză, companiile de stat cele mai profitabile și sacrificând astfel o sursă structurală de venit la bugetul de stat.
Atragem atenția că toate aceste măsuri sunt luate sau anunțate de guvern în lipsa unui dialog social și a unei consultări reale cu partenerii sociali. În ciuda faptului că suntem de o lună de zile în stradă, până în acest moment, nici Președintele României – căruia i-am solicitat să își îndeplinească rolul constituțional și să acționeze în calitate de mediator al conflictului social existent – nici membrii guvernului, nu au inițiat un proces real de consultare pentru a găsi soluții pentru revendicările lucrătorilor.
Eu, personal, am renunțat la orice speranță sau așteptare din partea actului Guvern! Acest Guvern trebuie să plece, iar atunci când pandemia ne va permite vom trece la proteste și mai ample pentru a dărâma acest Executiv incapabil!”, crede Ionel Vâncea, președintele UST Cartel ALFA.