ALFA contra RMGC


• sindicaliştii lui Bogdan Hossu s-au decis în ce tabără a conflictului de la Roşia Montana se află
 

Potrivit unui comunicat oficial, Comitetul Confederal al CNS „Cartel ALFA” a analizat situaţia privind proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană şi consideră că proiectul de lege promovat de Guvern este nesatisfăcător sub multiple as­pecte.

„Participaţia statului este mult prea mică având în vedere că este vorba de avuţia naţională care, dacă se decide pe căi democratice să fie exploatată, ar trebui să fie în benefi­ciul cetăţenilor, nu doar al unor inves­titori speculativi”, se menţio­nea­ză în document.

Pentru ALFA, garanţiile prevăzute pentru cazul unor accidente ecologice şi pentru refacerea spaţiului de exploatare sunt „ridicol de mici şi total inadecvate”, avându-se în vedere riscurile majore pe care un astfel de proiect le presupune.

CNS „Cartel ALFA” atrage atenţia asupra faptului că garanţia de mediu solicitată companiei care realizează exploatarea este de 135 de milioane de dolari, în timp ce costurile reale sunt estimate la o sumă de aproape 20 de ori mai mare, facturi care vor rămâne în seama plătitorilor de taxe din România, neacoperite de beneficiile pe care statul le ridică, potrivit contractului.

„În plus, considerăm că un aspect cu adevărat grav în acest context este modul în care, prin politici asumate de administraţia locală şi acceptate de reprezentanţii guvernamentali, dar şi prin actualul proiect de contract, locuitorii din zona Roşia Montană sunt obligaţi să devină sclavii companiei Roşia Montană Gold Corporation, care nu este în schimb obligată să respecte legile din România. Este un genocid, determinat de declararea zonei ca monoindustrială şi blocarea, în ultimii zece ani, a oricărui proiect de dezvoltare economică, care ar fi condus la crearea de noi locuri de muncă alternative în zonă”, mai sună comunicatul de presă.