„Alegerile vor avea loc pe 6 decembrie. Mandatul Parlamentului nu poate fi prelungit prin lege”


„Mandatul Parlamentului nu poate fi prelungit prin lege”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, adăugând că unii parlamentari nu se mai satură şi vor să mai rămână un pic acolo.
„Alegerile vor fi pe 6 decembrie, ele sunt proclamate, pregătite, deja s-au depus candidaturile. Mandatul Parlamentului nu poate fi prelungit prin lege, este consfinţit prin Constituţie. Legea nu poate suspenda sau scoate din funcţiune Constituţia. Mandatul este fix 4 ani. Nimic mai mult. (…) Constituţia prevede că, în anumite situaţii speciale, alegerile pot fi organizate după terminarea mandatului, dar nu mai târziu de trei luni şi Constituţia prevede şi situaţiile în care se întâmplă acest lucru. Oricâte proiecte de legi ar pune pe masă unii parlamentari, care nu se mai satură şi vor să mai rămână un pic acolo să mai şurubărească un pic la legislaţie, aceste lucruri, prin Constituţia noastră, nu sunt posibile”, a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni, într-o conferinţă de presă. El a susţinut că ar fi fost excelent ca această discuţie să fi avut loc în urmă cu un an sau doi. „Într-adevăr, Parlamentul poate să stabilească prin legi anumite lucruri şi dacă CCR a constat că Parlamentul de principiu poate să facă acest lucru, sigur este adevărat, doar că nu acum cât suntem în plină pregătire pentru alegeri. Temporizarea nu a fost bună. Dacă Parlamentul ar fi fost sau majoritatea care a hotărât această lege ar fi fost de bună credinţă, dar ştim că nu, PSD nu este de bună credinţă, putea să facă acest lucru în 2017, 2018, 2019 şi nu era niciun fel de problemă”, a afirmat Iohannis.
În acest context trebuie spus că deputatul independent Adrian Dohotaru a anunţat recent că a depus la Senat un proiect de lege prin care propune amânarea alegerilor parlamentare pentru data de 14 martie 2021. „Data alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, organizate ca urmare a încetării mandatului Parlamentului ales în anul 2016, se stabileşte în ziua de duminică, 14 martie 2021. Perioada electorală a alegerilor începe la data de 13 ianuarie 2021. În cel mult 3 zile de la data prevăzută la art. 2, prin hotărâre a Guvernului se aprobă calendarul acţiunilor din cuprinsul perioadei electorale a alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor”, prevede propunerea legislativă.
La rândul său, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat că o eventuală decizie a parlamentarilor social-democraţi referitoare la votul pentru propunerea legislativă de amânare a alegerilor parlamentare va fi luată în funcţie de evoluţia pandemiei.
• Agerpres