Alarmant: Șapte elevi mai învață la Școala Mitrofani


Doar șapte elevi mai invață la Școala Generală cu clasele I-VIII din comuna Mitrofani. În clasele I-IV sunt patru copii, iar în clasele V-VIII, doar trei elevi. Situația este dramatică, am putea spune, deoarece nu doar că mulți dintre localnici au plecat din zonă, dar și natalitatea a scăzut semnificativ.
În anul 2018, spre exemplu, rata natalității în comuna Mitrofani a fost de 5,27%, născându-se doar cinci copii. Trebuie precizat că, așa cum se observă, și elevii de clasele I-IV, dar și cei din clasele V-VIII au la bază învățământul simultan. Și, pentru această mână de elevi, vin profesori de diferite materii, unii de la distanțe mari. Totuși, întrebat dacă o unitate de învățământ mai rezistă într-o localitate cu doar cu șapte elevi, inspectorul școlar general, Andra Bică, a ținut să precizeze că, potrivit legii, o școală nu se poate desființa, lăsând o comunitate fără nicio unitate educațională.

În alte județe se poate și mai rău: școală cu un elev!

Astfel, așa cum în județul Vâlcea, la Mitrofani, funcționează o școală cu șapte elevi, în județul Tulcea, într-un sat, activează o școală cu un singur elev. Mai precizăm că, în incinta școlii din Mitrofani, există și grădinița, unde sunt copii care frecventează orele. Și, dacă am vorbit despre învățământul simultan, un sfert din școlile județului nostru au la bază această metodă educațională, tocmai din cauza numărului mic de elevi care sunt înscriși într-o singură unitate de învățământ.