Administraţia din Băile Govora – prezentă la Forumul Internaţional pentru Turismul de Sănătate


• intenţiile ideile Mateescu au fost legate de consolidarea acestei forme de turism în renumita staţiune vâlceană
 

Aşa cum anunţam săptămâna trecută, o delegaţie din partea Primăriei Băile Govora a fost prezentă, în perioada 8-10 noiembrie 2013, la Forumul Internaţional pentru Turismul de Sănătate, care a ajuns la ediţia a III-a şi s-a desfăşurat la Târgu Mureş. Evenimentul a fost organizat de Fundaţia Amfiteatru şi Autoritatea Naţională pentru Turism, în cadrul Proiectului „Promovarea Brandului Turistic al României”, implementat de ANT, în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013.

La acest important târg internaţional, au fost prezenţi prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România şi dr. Vasile Cepoi, consilier de stat la Cancelaria Primului Ministru al României, care au vorbit despre aspectele etice în medicina personalizată, respectiv despre relaţia medicului de familie cu turismul de sănătate. Din partea Organizaţiei Patronale a Turismului Balnear din România a participat Nicu Rădulescu, preşedintele acestei organizaţii, iar din partea Universităţii din Lisabona prof. dr. Jorge Umbelino. De asemenea, la forum au participat reprezentanţi ai autorităţilor publice din ţara noastră, ai organismelor internaţionale, specialişti români şi străini, exponenţi importanţi din domeniul sănătăţii şi turismului, asiguratori etc.

Scopul forumului a fost acela de promovare concretă a potenţialului turismului de sănătate din România în perspectiva ultimelor tendinţe şi orientări ştiinţifice şi profesionale, a cerinţelor pieţei europene şi internaţionale, a avantajelor competitive pe care România le oferă.

Prezent la acest eveniment deosebit de important, primarul oraşului Băile Govora, Mihai Mateescu a precizat, în intervenţiile sale, că domeniul turismului de sănătate a primit prea puţină atenţie în ultimii ani, iar majoritatea staţiunilor balneare din România se află în colaps, mai ales acolo unde accesarea fondurilor europene nu a fost posibilă din varii motive, Băile Govora fiind un caz fericit datorită preocupării administraţiei publice locale de atragerea fondurilor europene, din perioada 2007-2013. De asemenea, edilul-şef al frumoasei staţiuni vâlcene Băile Govora şi-a exprimat părerea că în cadrul forumului s-au făcut primii paşi în dezvoltarea turismului balnear şi că, acum, urmează adoptarea unor măsuri concrete în acest sens, alăturându-se totodată ideii de înfiinţare a unui Comitet interguvernamental, care să găsească anumite căi de creştere şi posibilităţi de finanţare pentru acest sector. De asemenea, primarul Mihai Mateescu a iterat ideea încheierii de parteneriate-publice-private şi aceea de dezvoltare a clusterelor în domeniul balneoturismului ca soluţii optime de relansare a turismului de sănătate, precizând că staţiunea balneară Băile Govora a făcut, deja, primii paşi în acest sens.

La eveniment, au fost distribuite participanţilor mape cu materiale de promovare a potenţialului turistic al staţiunii balneare Băile Govora, realizată în cadrul proiectului „Dezvoltarea şi consolidarea turismului din oraşul Băile Govora, prin promovarea potenţialului turistic local”, finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 5, Domeniul Major de Intervenţie 5.3.

Această participare a fost, de asemenea, un bun prilej pentru a purta discuţii cu potenţiali oameni de afaceri interesaţi de investiţii în staţiunea Băile Govora din Polonia, Portugalia, Ungaria şi Belarus. Aşadar, încă un eveniment important bifat de administraţia govoreană cu succes.