ABECEDAR


Burn-out

 

 Sintagma Burn-out, propusă în 1969 de Harold Bradley a fost preluată în 1974 de Herbert Freuden­berger, un psihiatru din New York, și a devenit o tema de cer­cetare în lucrările Kristinei Maslach. Freudenberger condu­cea un Centru pentru toxicomani, de tip Free cli­nics, și colabora cu un colectiv de tineri be­ne­voli. Înce­pu­tul a fost încurajant, tinerii colaboratori do­ve­deau entu­ziasm pentru îngrijirea bolnavilor, cu spe­ranţa că îi vor putea ajuta să se integreze în so­cietate. În primul an de activitate se arătau înţelegători, toleranţi, binevoitori cu pacienţii, dar după un an psi­hia­trul a observat o mo­dificare în comportamentul lor. En­tu­ziasmul și tole­ranţa tinerilor benevoli dispăruse și apă­ruse o stare de iritare permanentă, incapacitate de înfrânare, crize de ener­vare, oboseală, epuizare afec­tivă, pierderea energiei, lipsa motivaţiei, senzaţia de inutilitate. În plus apăruse și o patologie de organe, dureri de cap, afecţiuni ale apa­ratelor respirator și digestiv, neexplicate de alte cauze. Freudenbergen a înţeles că toată această patologie are o cauză comună și a descris-o ca un sindrom special, sub numele de sindrom Burn-out, care într-o traducere aproximativă, dar sugestivă, ar putea fi numit ardere și stingere lentă a unei flăcări foarte luminoasă mai îna­inte. Psihiatrul a remarcat și o importantă modificare de com­portament, în locul toleranţei și compasiunii apă­ru­seră manifestări de respingere și cinism. Surprinzător, be­nevolii rămâ­neau cât mai mult timp în serviciu și des­fășurau o hiperac­tivitate ineficace, relaţiile dintre ei se degra­da­seră, se evitau și aveau tendinţă să se izoleze.

Freundenberger a atribuit sindromul descris de el de­cepţiei pe care tinerii entuziaști, convinși la angajare că devotamentul lor va duce la rezultate bune, au cons­tatat că de fapt au căzut într-o capcană și s-au implicat într-o activitate zadarnică. Freunderberger definește sin­­dromul din punct de vedere medical ca o „stare de epuizare afectivă manifestată prin oboseală cronică, depresie, frustrare, cauzate de un eșec profesional”.

Frecvenţa destul de mare a sindromului burn-out, ates­tată de mulţi psihiatri, au determinat iniţierea unor cer­cetări și a dus la sistematizarea şi clasificarea for­melor clinice în vederea unei mai bune abordări tera­peu­tice. Literatura de specialitate o citează pe Chris­tina Maslach, cunoscut psiholog la Universitatea din Ca­li­fornia. Renumita cercetătoare a realizat perfor­man­ţa de a întocmi și analiza numeroase chestionare (sute), cu întrebări despre formele de manifestare, pe care le-a regrupat și ierarhizat și a ajuns la concluzia că trei sunt componentele principale care definesc sindro­mul de epuizare afectivă, cunoscut sub numele Burn-out și anu­me: epuizare emoţională, depersonalizare și scăderea ran­da­mentului profesional. Pe baza acestor compo­nente definitorii Christina Maslach a întocmit un instru­ment de măsură a sindromului Burn-out cunoscut sub numele Maslach Burnout Inventory (M.B.I.) În final sunt analizate răspunsurile la 22 de întrebări, cuprinse în chestionar dintre care 9 pentru epuizare emoţională, 5 pentru depersonalizare și 8 pentru randament profe­sio­nal scăzut. Când răspunsurile confirmă toate cele trei componente se pune diagnosticul de sindrom Burn-out. Dacă numai unul sau două componente sunt con­fir­mate ele sunt acceptate ca diagnostice separate. Spre deosebire de Herbert Freudenberger, Christina Maslach acordă un rol mai important condiţiilor de muncă și relaţiilor sociale, în apariţia sindromului și pro­pune introducerea termenului de dezordine psihoso­cială.

Specialiștii psihologi și psihiatrii sunt interesaţi de clarificările recente asupra sindromului Burn-out, care beneficiază din ce în ce mai mult de tratamente adec­vate, cum sunt schimbarea locului de muncă sau al pro­fesiei. Pe de altă parte hiperspecializarea și auto­ma­tizarea care duc la limitarea activităţii până la gesturi simple, lipsite de participare emoţională, creativitate, inovaţie, sunt factori ce favorizează apariţia sindro­mului de epuizare emoţională. 

Sindromul Burn-out nu trebuie confundat cu sin­dro­mul epuizării prin muncă, întâlnit mai ales la japo­nezi, care i-au și dat nume în limba lor, Karoshi, (al bate­rii­lor epui­zate), despre care vom prezenta informaţii într-un capitol viitor.