Informații de la polițiștii vâlceni: Cum s-a desfășurat prima zi a „Săptămânii prevenirii criminalităţii”?


Prin intermediul unui comunicat de presă, reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Vâlcea fac cunoscut opinie publice modul de desfășurare a activităților programate în cadrul primei zile a „Săptămânii prevenirii criminalității”. Astfel, prin intermediul acestui comunicat aflăm că, în ziua de 26 septembrie, activitățile s-au centrat pe mai multe aspecte prioritare păstrării și dezvoltării unui spirit civic.
„În prima zi din Săptămâna Prevenirii Criminalităţii, cea dedicată prevenirii delincvenţei juvenile, au fost desfăşurate activităţi de informare în unităţile de învăţământ de către poliţiştii de proximitate şi poliţiştii din mediul rural şi activităţi de informare a voluntarilor World Vision din Râmnicu Vâlcea. Activităţile au constat în informarea tinerilor privind comportamentul predelincvent, infracţional şi răspunderea penală a minorilor”, se arată în comunicatul de presă la care am făcut referire.

Trei lecții de istorie de la oamenii legii
În cadrul aceluiași comunicat, grupate sub denumirea „lecții de istorie”, sunt prezentate mai multe concluzii ale oamenilor legii. Să vedem care sunt acestea:
1. Fiecare vârstă istorică succesivă a crezut cu ardoare că fără precedent face faţă unei „crize” în comportamentul tineretului. Ceea ce trăim noi nu este unic, temerile noastre nu diferă în mod semnificativ de cele ale predecesorilor noştri.
2. Statisticile sunt lucruri complexe pentru a le interpreta. În creştere statisticile criminalităţii la nivel mondial privind tineretul, începând din 1940, sunt rezultatul unei serii întregi de factori şi nu înseamnă că tinerii sunt din ce în ce mai „imorali”.
3. Tratamentul nostru faţă de tinerii predelincvenţi sau infractori este în multe feluri mai aspru decât a fost în trecut. Acest lucru nu a avut succes în reducerea fricii noastre faţă de criminalitate, iar drumul pe care noi toţi trebuie să îl parcurgem este acela în care ne asumăm că generaţia tânără este generaţia pe care noi trebuie să o formăm, ei sunt cei care mâine vor fi în locul nostru.
„Noi suntem cei care trebuie să le insuflăm încredere în forţele proprii, noi suntem cei care trebuie să le arătăm că îi acceptam deşi nu suntem de acord cu anumite comportamente pe care le sancţionăm, generaţia adultă de astăzi este cea responsabilă de mâine şi cea delincventă de ieri”, se arată în finalul comunicatului de presă.
Material realizat de Biroul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Vâlcea