Festivalul Național Cercetășesc „Cupa izvoarelor”, la a XVI-a ediție!


Săptămâna viitoare, de joi până duminică, va avea loc, la Perişani, ediţia a XVI-a a Festivalului Cercetăşesc Naţional “Cupa izvoarelor”, eveniment organizat de Centrul local “Mircea cel Bătrân” Râmnicu Vâlcea al Organizaţiei Naţionale “Cercetaşii României”, în parteneriat cu Primăria comunei Perişani. Sunt aşteptaţi peste 300 de cercetaşi din 14 centre de cercetaşi din Bucureşti, Piteşti, Arad, Deva, Hunedoara, Sibiu, Braşov, Iaşi, Tecuci, Constanţa, Brăila şi Drăgăşani. La fel ca şi la ediţiile anterioare, o parte din activităţile reuniunii sunt întreceri care contează pentru cucerirea Trofeului transmisibil “Cupa izvoarelor”. Vor fi  ture montane în munţii din apropierea satului Mlăceni unde va fi instalat campul, în care cercetaşii vor trece probe de supravieţuire, cunoaşterea florei şi faunei, orientare, cifru, alpinism, probe de agilitate şi pricepere şi altele  De asemenea, vor mai putea puncta la concursul de programe artistice şi la cel de orientare sportivă. Alte activităţi sunt atelierele de alpinism, cunoaşterea limbajului mimico-gestual, prevenirea accidentelor casnice şi a pierderilor de vieţi şi materiale în cazul producerii unor catastrofe naturale, creaţie artistică, acordarea primului ajutor şi altele, dar şi cele din cadrul “Camp Arena”  jocuri şi întreceri distractive, focurile de tabără cu cântece şi jocuri cercetăşeşti. Participanţii la camp vor avea posibilitatea să cunoască străvechea vatră de cultură şi civilizaţie rurală care este Ţara Loviştei şi frumuseţile neasemuite ale acestor locuri.
Festivalul începe joi, 27 iunie, ora 20.00, şi se va încheia duminică, 30 iunie cu festivitatea de premiere a câştigătorilor concursurilor din cadrul Trofeului “Cupa izvoarelor” şi de coborâre a steagurilor. Campul este o tabără de corturi ce va fi amplasată la est de satul Mlăceni, unde vor fi asi- gurate minimum de utilităţi. Activit ateade administraţie şi cea privind activită -ţile campului sunt conduse de un staff format din liderii centrului de cercetaşi din Râmnicu Vâlcea şi lideri din alte centre locale participante cu cercetaşi la eveniment.
Festivalul cercetaşilor, ca de altfel şi campul regional, care va avea loc tot la Perişani, în luna iulie, chiar în centrul comunei, sunt două evenimente care se circumscriu sărbătoririi, în acest an, a unui secol de la apariţia în ţara noastră, la Bucureşti, a primelor patrule de cercetaşi.