Noutăţi legislative privind achiziţiile publice


Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) anunţă publicarea în Monitorul Oficial a Instrucţiunilor nr. 1/2013, emise în aplicarea prevederilor art. 188 alin. (2) lit. d) şi art. 188 alin. (3) lit. c) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii.

Elaborarea acestor instrucţiuni reprezintă îndeplinirea unui angajament asumat în fata Comisiei Europene, ca urmare a recomandărilor cu privire la formularea de instrucţiuni, instrumente ajutătoare necesare autorităţilor contractante în procesul de achiziţie publică, în vederea întăririi capacităţii administrative a acestora.

Instrucţiunile au ca scop îndrumarea autorităţilor contractante în ceea ce priveşte modalitatea de formulare a cerinţelor de calificare care vizează capacitatea profe­­­sio­nală, necesitate izvorâtă ca urmare a numeroaselor respingeri ale documentaţiilor de atribuire, cauzate de formulări restrictive ale cerinţelor de calificare privind studiile, pregătirea profesională şi calificarea persoanelor responsabile pentru îndeplinirea contractului.

Aşadar, instrucţiunile nr. 1/2013, ale preşedintelui ANRMAP reprezintă o armo­nizare a practicilor în domeniul achiziţiilor publice din partea principalilor “actori” impli­caţi, respectiv Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, Unitatea de Coordonare şi Verificare a Achiziţiilor Publice, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor şi Autoritatea de Audit, şi au scopul de a genera o abordare unitară a prevederilor din domeniul achiziţiilor publice.