Limitarea dreptului de deducere a TVA la achiziţia unor vehicule


Direcţia Generală a Finanţelor Publice Vâlcea informează pe contribuabilii care achi­ziţionează vehicule rutiere motorizate destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane, cu o greutate maximă auto­ri­zată care să nu depăşească 3.500 kg şi care să nu aibă mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul şoferului, că, până la 31 decembrie 2011, este nedeductibilă taxa pe valoarea adăugată (TVA) aferentă achiziţiilor acestor vehicule precum şi taxa aferentă achiziţiilor de combustibil destinat utilizării pentru vehiculele care au aceleaşi caracteristici, aflate în proprietatea sau în folosinţa persoanei impozabile.

Definiţie

Prin achiziţie de vehicule se înţelege cum­părarea unui vehicul din România, im­por­tul sau achiziţia intracomunitară a vehicu­lului.

Excepţii de la limitarea dreptului de deducere

Sunt exceptate de la limitarea dreptului de deducere următoarele vehicule:

– vehiculele utilizate exclusiv pentru intervenţie, reparaţii, pază şi protecţie, curierat, transport de personal la şi de la locul de desfăşurare a activităţii, pre­cum şi vehiculele special adaptate pen­tru a fi utilizate drept care de reportaj, ve­hiculele utilizate de agenţi de vânzări şi de agenţi de recrutare a forţei de mun­că;

Punctul 45 indice 1 din Normele meto­do­logice date în aplicarea prevederilor art. 145 indice 1 din Codul Fiscal (CF), apro­bate prin Hotărârea Guvernului nr. 44/2004, modificată şi completată, prezintă principalele caracteristici pe care trebuie să le îndeplinească vehiculele pentru a face obiectul excepţiei amintite mai sus, şi anu­me: vehiculele utilizate exclusiv pentru re­pa­raţii şi/sau intervenţie prezintă vehiculele care pot fi înzestrate sau nu cu echi­pa­mente tehnice specifice, ce deservesc personalul specializat în vederea reparării bunurilor, precum şi cele utilizate pentru deplasarea în acţiuni de intervenţie.

Vehiculele utilizate exclusiv pentru pază şi protecţie sunt vehiculele utilizate în vederea asigurării siguranţei obiecti­ve­lor, bunurilor şi valorilor împotriva oricăror acţiuni ilicite care lezează dreptul de pro­prietate.

Vehiculele utilizate exclusiv pentru curierat reprezintă vehiculele care servesc la primirea, transportul şi distribuirea scrisorilor, coletelor şi pachetelor;

Vehiculele utilizate exclusiv drept care de reportaj reprezintă vehiculele ru­tie­re special amenajate pentru a găzdui teh­nica specifică pentru înregistrări audio video sau transmisii complexe video, audio.

Vehiculele destinate exclusiv utili­ză­rii de agenţi de vânzări reprezintă vehi­cu­lele utilizate în cadrul activităţii unei per­soa­ne impozabile de către angajaţii aces­teia care se ocupă în principal cu prospec­ta­rea pieţei, desfăşurarea activităţii de mer­chan­dising, negocierea condiţiilor de vânz­are, derularea vânzării bunurilor, asigu­ra­rea de servicii postvânzare şi monitori­zarea clienţilor.

Atenţie! Se limitează deductibilitatea taxei la cel mult un vehicul utilizat de fiecare agent de vânzări. În această categorie sunt cuprinse şi vehiculele de test-drive utilizate de dealerii auto.

Vehiculele utilizate exclusiv pentru transportul personalului la şi de la locul de desfăşurare a activităţii reprezintă vehi­cu­lele utilizate de angajator pentru trans­portul angajaţilor în scopul desfăşurării activităţii economice la şi de la reşedinţa acestora/locul convenit de comun acord la sediul angajatorului sau la şi de la sediul angajatorului la locul în care se desfăşoară efectiv activitatea ori la şi de la reşedinţa angajaţilor/locul convenit de comun acord la locul de desfăşurare a activităţii, atunci când există dificultăţi evidente de a găsi alte mijloace de transport şi există un acord colectiv între angajator şi angajaţi prin care angajatorul se obligă să asigure gratuit acest transport;

Vehiculele utilizate exclusiv de agenţi de recrutare a forţei de muncă sunt vehiculele utilizate în cadrul activităţii agenţiilor de plasare a forţei de muncă de către personalul care se ocupă în principal cu recrutarea şi plasarea forţei de muncă. Se limitează deductibilitatea taxei la cel mult un vehicul utilizat de fiecare agent de recrutare a forţei de muncă;

– vehiculele utilizate pentru trans­portul de persoane cu plată, inclusiv pentru activitatea de taxi;

– vehiculele utilizate pentru presta­rea de servicii cu plată, inclusiv pentru închi­rierea către alte persoane, instrui­rea de către şcolile de şoferi, trans­mi­terea folosinţei în cadrul unui contract de leasing financiar sau operaţional.

Important! Prin vehicule utilizate pentru prestarea de servicii cu plată se înţelege vehiculele care contribuie în mod esenţial la prestarea directă a serviciilor cu plată şi fără de care serviciile nu pot fi efectuate.

– vehiculele utilizate în scop comer­cial, respectiv în vederea revânzării.

Atenţie! Prevederile privind limitarea dreptului de deducere a taxei nu se aplică pentru avansurile care au fost achitate înainte de 1 mai 2009 pentru valoarea totală sau parţială a vehiculelor rutiere motorizate, dacă livrarea acestora intervine după 1 mai 2009, inclusiv.

*

Baza legală: art. 145 indice 1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, pct. 45 indice 1 din Hotărârea Guvernului nr. 44/2004 pentru aprobarea Normelor me­to­dologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modifi­cările şi completările ulterioare.