100.000 de euro pe an pentru fermierii care se organizează în grupuri de producători


Submăsura 9.1, supranumită ,,Înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol’’ încurajează asocierea producătorilor primari în grupuri de producători și pune la dispoziție până la 100.000 euro pe an,  fermierilor organizați în grupuri de producători.
Concret, sprijinul acordat prin această măsură urmărește să contribuie la îmbunătățirea performanțelor generale și creșterea veniturilor exploatațiilor agricole, integrarea pe piață a producătorilor primari prin adaptarea producției acestora la cerințele pieței, comercializarea în comun a producției lor, crearea și promovarea lanțurilor scurte dar și respectarea standardelor comunicare (climă, mediu, siguranță alimentară, etc.)
Beneficiarii eligibili pentru această măsură sunt Grupurile de producători din sectorul agricol care sunt recunoscute oficial de către MADR înainte de solicitarea sprijinului, dar după 1 ianuarie 2014, conform legislației naționale în vigoare. Beneficiarii trebuie să aibă statutul de persoană juridică română și să acționeze în nume propriu.
Pentru a putea obține sprijinul, beneficiarii trebuie sa se încadreze în definiția IMM (microîntreprinderi, întreprinderi mici și mijlocii), în condițiile prevăzute de lege. Încadrarea în categoria IMM va fi demonstrată de beneficiar doar la momentul depunerii Cererii de finanțare, însă nu este obligatoriu să mențină acest statut pe perioada derulării Contractului de finanțare.
Criterii de selecție și punctajul aferent proiectului
Pentru a putea primi finanțarea, beneficiarii vor trebui să îndeplinească principiile și criteriile de selecție aferente programului și să acumuleze cel puțin 10 puncte, în funcție de următoarele principii:
• Principiul cooperării grupurilor de producători acordă 10 puncte producătorilor care fac parte dintr-un grup operațional care implementează un program de dezvoltare inovare pe sM 16.1. Pentru producătorii care au depus proiectul în etapa a-II-a a sM 16.1 și cei care l-au depus în prima etapă, notarea se va face cu 7 respectiv 4 puncte;
• Principiul reprezentativității grupurilor notează proiectul în funcție de numărul de membrii ai asociației de producători și acordă 30 de puncte pentru asociațiile cu peste 15 membrii, 25 de puncte pentru cele cu 10-15 membrii și 20 de puncte pentru cei cu 6-9 membrii;
• Principiul calității produselor acordă puncte grupurilor care produc, depozitează și comercializează produse HNV sau produse care contribuie la scheme de calitate națională și europeană. Astfel, pentru propuneri de investiții în zona ecologică vor fi acordate 15 puncte, pentru produsele alimentare care sunt în curs de recunoaștere se vor acorda 10 puncte iar pentru produsele tradiționale sau provenite din exploatații situate în zone HNV, câte 5 puncte;
• Principiul sectorului prioritar punctează grupul de producători în funcție de tipul producției. Cei care vor avea ca activitate producerea de lapte, produse din lapte sau legumicultură vor primi 15 puncte, cei care vor produce carne, produse din carne de porc sau plante medicinale vor fi notați cu 12 puncte iar producătorii de plante tehnice (sfeclă de zahăr, in, cânepă, hamei, soia) cu 9 puncte;
• Principiul asocierii exploatațiilor acordă puncte în funcție de dimensiunea economică a fiecărui grup de producători astfel: cei cu o dimensiune economică între 1000-11.999 euro vor fi notați cu 20 de puncte iar cei cu o dimensiune între 12.000-50.000 euro vor primi 15 puncte.
Informații oferite Alina Păunoiu, directoarea OJFIR Vâlcea/.