Ziua Mondială a Zonelor Umede, marcată la Școala „Anton Pann”


În fiecare an, pe data de 2 februarie, se sărbătorește Ziua Mondială a Zonelor Umede. Evenimentul evocă semnarea Convenţiei asupra Zonelor Umede, la 2 februarie 1971, în oraşul Ramsar (Iran). Tema din acest an a fost „Zone umede pentru reducerea dezastrelor”, în cadrul sloganului «Protejarea zonelor umede ajută la prevenirea fenomenelor meteo extreme».
Pentru a marca Ziua Zonelor Umede, Agenţia pentru Protecţia Mediului Vâlcea a participat, sâmbătă, de la ora 10.00, la Școala „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea, la concursul organizat pe tema „Zonele Umede – Protejarea naturii împotriva dezastrelor”. Printre participanți s-au aflat echipe formate din elevi de la Colegiul Economic, Colegiul de Silvicultură și Protecția Mediului, Colegiul Național „Alexandru Lahovari”, Liceul Sanitar „Antim Ivireanul” și Liceul Tehnologic Băile Govora. În cadrul evenimentului, reprezentanții Agenţiei pentru Protecţia Mediului Vâlcea au participat la dezbaterile inițiate pe tema zonelor umede, au prezentat materiale informative și au oferit diplome participanților.
Obiectivul declarat al Convenţiei de la Ramsar a fost acela de a conserva zonele umede, fauna şi flora care servesc ca habitat al păsărilor acvatice şi care constituie cele mai importante resurse de valoare ecologică, economică, naturală, ştiinţifică şi recreativă. În lume există, în prezent, peste 2.000 de situri RAMSAR, 12 din acestea fiind din România. Zonele umede sunt printre cele mai diverse şi productive ecosisteme, foarte importante pentru oameni, deoarece ele găzduiesc o mare varietate de forme de viaţă, protejează zonele costiere, funcţionează ca un burete natural în caz de inundaţii şi înmagazinează dioxid de carbon ajutând la ameliorarea schimbărilor climatice.

Concurs inedit pe această temă

Cu prilejul sărbătoririi Zilei Mondiale a Zonelor Umede, persoanele cu vârsta între 18 şi 25 ani se pot înscrie la concursul de fotografie despre zonele umede, organizat în perioada 2 februarie – 2 martie 2017. Fotografia poate fi realizată într-o zonă umedă, nu neapărat într-un sit RAMSAR. Pentru cei interesaţi, toate detaliile se află pe: http://www.worldwetlandsday.org/photo-contest.
Datele prezentate ne-au fost furnizate de către Alin Voicescu (foto), director executiv APM Vâlcea.