Ziua Culturii Naţionale sărbătorită la Vâlcea


eminescu_mihaiÎn urmă cu doi ani, parlamentarii au sprijinit ideea şi iniţiativa critticului Eugen Simion, fostul preşedinte al Academiei Române, făcută public pe 15 iunie 2010, la Botoşani, prin care solicita să se legifereze 15 ianuarie, ziua de naştere a marelui poet, ca Ziua Naţională a Culturii Române. Proiectul de Lege a fost dezbătut de Camera Deputaţilor şi adoptat pe 16 noiembrie, iar decretul pentru promulgarea legii a fost semnat de preşedintele ţării pe data de 6 decembrie. Ziua Culturii Naţionale a fost sărbătorită în întreaga ţară prin evenimente culturale organizate de ambasade, instituţii de cultură şi de învăţământ, autorităţi locale şi naţionale, asociaţii neguvernamentale, în ţară şi străinătate (Chişinău, Atena, Serbia sau Noua Zeelandă).

Vâlcenii au iniţiat, în acest an, evenimente culturale din cele mai diverse, în universităţi, şcoli şi biblioteci. La Biblioteca „A.E. Baconsky” din Călimăneşti s-a organizat manifestarea ”Eminescu iar şi iar. Început de calendar”, care a cuprins o expoziţie tematică şi omagială pe teme eminesciene şi un recital de poezie, iar la Biblioteca  Judeţeană „Antim Ivireanul” Vâlcea, sub genericul „Eminesciana”, publicul a participat la un recital de lieduri pe versuri de Mihai Eminescu, cu soprana Camelia Pavlenco şi pianista Dorina Arsenescu, precum şi expoziţii de carte, proiecţii de film şi dezabateri ştiinţifice. Biblioteca  Judeţeană Vâlcea a organizat în ziua de 15 ianuarie un complex de manifestări culturale: Ziua Porţilor Deschise; Expoziţia de carte „Mihai Eminescu în colecţiile Bibliotecii Judeţene Vâlcea”; Prezentarea documentarului „Mihai Eminescu, viaţa şi opera” iar în Sala de Festivităţi a Primăriei oraşului Băbeni s-a derulat un recital de poezie şi muzică sub titlul generic „Eternul Eminescu”.

Direcţia pentru Cultură Vâlcea şi Universitatea de Stat Piteşti, Filiala Râmnicu Vâlcea au fost organizatorii evenimentului aniversar de la Campusul universitar de la Vlădeşti, la care au participat profesorii, studenţi şi reprezentanţi ai administraţiei locale. Despre semnificaţia Zilei Culturii Naţionale şi sărbătorirea poetului naţional, care vine ca o încununare a tuturor valorilor poporului român, au vorbit Romeo Rădulescu, primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Cosmin Constantinescu, viceprimarul municipiului Râmnicu Vâlcea şi Florin Epure, directorul Direcţiei pentru Cultură Vâlcea. Lect. univ. dr. Clementina Niţă, gazda şi moderatorul manifestării culturale a anunţat proiectele culturale şi educative din acest an ale Facultăţii de Litere din Râmnicu Vâlcea.

Programul cultural a cuprins comunicări ştiinţifice, un recital de poezie, proiecţii de film, audiţii muzicale şi o expoziţie de carte. Intervenţiile profesorilor şi studenţilor s-au referit la viaţa şi opera marelui poet: prof. Edi Ciobotea: Eminescu şi Conservatorismul; prof. Marinela Capşa: Valori culturale româneşti între mitizare şi demitizare; stud. Dănuţ Baicu: Idei religioase în opera lui Mihai Eminescu; stud. Roxana Militaru: Mihai Eminescu, culegător de folclor; stud. Mihai Rogojinaru: Influenţe shopenhaueriene în opera lui Mihai Eminescu; stud. Cristina Drăgănel: Eminescu, istoricul românilor de pretutindeni. Studenta Andra Jianu a recitat două din creaţiile personale dedicate poetului naţional: „Poezie despre poezie” şi „Te invoc”. A fost vizionat primul film documentar despre Mihai Eminescu, realizat în anul 1914. La final, studenta Alexandra Ionescu a interpretat piesa muzicală adaptată pe versurile poeziei „Pe lăngă plopii fără soţ” şi a fost vernisată expoziţia de carte intitulată “Dor de Eminescu – 162 de ani”.