Du-te la...

Curierul de Vâlcea pe YouTubeRSS Feed

10 iulie 2020

Zeci de mii de infecții spitalicești


În 2017, peste 19.000 de infecții spitalicești au fost raportate în total în țara noastră, fruntașe la raportarea infecțiilor fiind Bucureștiul și județele Iași, Cluj și Timiș. La polul opus, județele care au raportat cele mai puține infecții sunt Covasna, Ialomița, Giurgiu, Gorj și Tulcea. Printre acestea din urmă se regăsește și Vâlcea. Datele apar într-un răspuns formulat de Institutul Național de Sănătate Publică la o interpelare transmisă de deputatul liberal Costel Alexe. Numărul mic de infecții raportate de unele spitale nu înseamnă neapărat că acolo nosocomialele sunt mai puține. Atât ministrul Sorina Pintea, cât și unii dintre medici au atras atenția că subraportarea infecțiilor reprezintă un fenomen în România.
Institutul Național de Sănătate Publică admite, în documentul citat, că în ceea ce privește raportarea infecțiilor nosocomiale „predominanța culturii blamării împiedică focalizarea pe cauzele reale ale erorilor și pe modalitățile adecvate de prevenire, acest tip de cultură nu reprezintă cea mai bună atitudine și nu face decât să îngreuneze obținerea obiectivelor dorite. Această subraportare nu este vina exclusivă a cuiva ci reprezintă un cumul de factori care conduc la acest fenomen, de la resursele limitate ale sistemului de sănătate publică, suprasolicitarea personalului medical, până la condițiile neconforme din numeroase clădiri de spital care nu permit instituirea unor circuite adecvate standardelor actuale de calitate”.
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, susținea, în 2017, că nivelul raportat al infecţiilor spitaliceşti din România este de 1,4%, în vreme ce în Germania este de 8%, adică de peste 5 ori mai mare. Chiar și așa, în anul 2017 s-a înregistrat un record de infecții raportate în România – cele mai multe din ultimii 10 ani. În anul 2017, în România au fost raportate, în total, 19.607 infecții spitalicești , cele mai multe fiind în București – 5.246, însă capitala este orașul care are și cele mai multe spitale din țară. Pe locul al doilea este județul Iași , cu 2.469 de infecții spitalicești raportate, în total, în anul 2017. Pe locul al treilea este Clujul , cu 1.720 de infecții raportate în anul 2017. Următoarele locuri în topul județelor care raportează cele mai multe infecții sunt Timiș (1.525), Sibiu (655), Galați(547), Dâmbovița (439), Suceava (429), Brașov (406) și Mureș (401).

Poți comenta aici

Alte articole de la Sanatate