Vineri şi sâmbătă, la Cluj Napoca va avea loc „Trofeul Carpaţi”


• o handbalistă de la HCM Râmnicu Vâlcea a fost convocată în lotul echipei naţionale

Cu un nou selecţioner la timonă, echipa de handbal feminin a ţării noastre se pregăteşte intens pentru dubla „de foc” pe care o va susţine în luna iunie în compania Serbiei, miza fiind reprezentată de calificarea la Campionatul Mondial din Danemarca. Iar cea mai importantă pregătire înaintea testului dificil din vară nu poate fi decât prezenţa la întrecerea amicală intitulată „Trofeul Carpaţi”, competiţie organizată de Federaţia Română de Handbal, la Cluj Napoca, la finalul acestei săptămâni, mai exact în zilele de vineri şi sâmbătă. Mâine, în semifinalele întrecerii amicale, tricolorele vor da piept cu sudamericanele din naţionala Braziliei, campioane mondiale în 2013. Ulterior, sâmbătă, în funcţie de rezultatul meciului cu Brazilia, România va evolua în finala mare sau mică a întrecerii, acolo unde va întâlni învingătoarea sau învinsa din meciul Suedia – Germania, alte două nume mari ale handbalului feminin mondial.
Ajuns de câteva zile în cantonamentul jucătoarelor din Cluj Napoca, noul selecţioner, Tomas Ryde (foto sus), a spus că este onorat, dar şi emoţionat totodată fiindcă are posibilitatea de a pregăti o naţională precum cea a ţării noastre. De asemenea, antrenorul în vârstă de 55 de ani a mai precizat că îşi doreşte foarte mult să debuteze pe banca României cu o victorie în faţa campioanei mondiale şi să joace finala „Trofeului Carpaţi” chiar în compania compatrioatelor sale din Suedia. Tomas Ryde a reuşit o mare performanţă pe când antrena o sportivă din România. El a câştigat trofeului Ligii Campionilor cu echipa daneză Viborg HK, atunci când în lotul pe care îl pregătea se afla şi extrema dreaptă Cristina Vărzaru.

Clara Vădineanu bifează o nouă convocare în lotul naţional

Prin prisma evoluţiilor bune pe care le-a avut în ultimul timp la echipa de club, o jucătoare legitimată la Handbal Club Municipal Râmnicu Vâlcea şi-a găsit loc între sportivele convocate pentru acţiunea amicală de la Cluj Napoca. Ne referim aici la Clara Vădineanu (foto, la minge), tânărul inter al echipei râmnicene bifând astfel o nouă convocare în lotul tricolor şi, cel mai probabil, alte meciuri în care va fi trimisă pe teren să apere şansele ţării noastre. Clara a cochetat cu echipa naţională şi în perioada în care Gheorghe Tadici ocupa funcţia de selecţioner, însă evoluţiile uneori oscilante de la HCM Râmnicu Vâlcea au scos-o din lot la ultimele acţiuni.
Ar mai fi de amintit faptul că din lotul de 21 de jucătoare convocate pentru „Trofeul Carpaţi” nu mai puţin de şase handbaliste au evoluat în carieră pentru CS Oltchim Râmnicu Vâlcea. Pe lângă Clara Vădineanu, selecţionata pregătită de Tomas Ryde se va baza pe aportul altor cinci ex-chimiste: Paula Ungureanu, Adriana Nechita, Valentina Ardean Elisei (toate de la HCM Baia Mare), Aurelia Brădeanu (Corona Braşov) şi Cristina Neagu (Buducnost Podgorica).