Vâlceni, mare atenție! Completări importante privind Legea apărării împotriva incendiilor


Toți vâlcenii, mai ales cei care domiciliază în mediul rural, ar trebui să știe că, începând cu data de 21 ianuarie, Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor i-au fost aduse mai multe modificări. În ceea ce privește cadrul legislativ, acestea au devenit aplicabile ca urmare a intrării în vigoare a Legii nr. 28/2018.
Conform acestei legi, beneficiarii investițiilor care vizează construcții publice fără autorizație de securitate la incendiu au obligația să realizeze și să amplaseze panouri de înștiințare în dreptul intrărilor în spațiile respective, cu următorul conținut, tipărit cu litere de tipar cu dimensiuni de minimum 2,5 cm, de culoare roșie, pe fundal alb: «Acest spațiu funcționează fără autorizație de securitate la incendiu».
Obligația de marcare a spațiilor vizează categoriile de construcții cu următoarele destinații și funcțiuni:
I. clădiri ori spații amenajate în clădiri cu destinația de comerț – baruri, cluburi, discoteci, restaurante, centre comerciale, magazine, supermagazine și hipermagazine;
II. clădiri ori spații amenajate în clădiri cu destinația de cultură – teatre, cinematografe, săli polivalente, săli de spectacole sau altele asemenea, destinate sau deschise participării publicului;
III. clădiri ori spații amenajate în clădiri cu destinația de turism – hoteluri, moteluri, hosteluri, vile turistice, cabane turistice, pensiuni, apartamente și camere de închiriat în regim hotelier.
„Nerespectarea obligației de marcare a acestor spații prin realizarea și amplasarea panourilor de înștiințare atrage după sine sancționarea contravențională cu amendă în cuantum de până la 5.000 lei. Prevederile anterior menționate se aplică numai categoriilor de construcții pentru care este obligatorie obținerea autorizației de securitate la incendiu, conform art. 30, alin. (4), din Legea 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, cu completările și modificările ulterioare”, se arată într-un comunicat de presă dat publicității de către pompierii vâlceni.
n Material realizat cu sprijinul Compartimentului de Informare și Relaţii Publice al ISU Vâlcea