Vâlcea, cu un picior şi jumătate salvată de la retrogradare


• Cetate Deva – HCM Râmnicu Vâlcea 24-26 (10-14 la pauză)

Antepenultima etapă a play-out-ului Ligii Naţionale de handbal feminin a adus ceea ce toţi iubitorii acestui sport din judeţul nostru aşteptau: primul succes în deplasare! Iar momentul a fost cum nu se poate mai potrivit, jucătoa­rele pregătite de antrenorii Dumi­tru Muşi şi Maria Duca triumfând pe terenul uneia dintre cele mai puternice adversare implicate în lupta pentru evitarea directă a retrogradării. HC Municipal a evoluat, duminică după-amiază, în fieful devencelor de la Cetate, întâlnirea putând fi considerată derby-ul antepe­nultimei runde din play-out. Echipa noastră avea nevoie de punct sau puncte pentru a rămâne în „cărţile” evită­rii directe a retrogradării în eşalonul secund. Iar municipalele au dat dovadă de foarte multă determinare în acest joc, ridi­cându-se la înălţimea aşteptărilor oficialilor clubului, cât şi a celor din staff-ul tehnic.

HC Municipal a controlat cea mai mare parte a întâlnirii

Echipa sprijinită de Primăria Râmnicului (la partida de la Deva fiind prezent chiar şi edilul Gigi Matei) a început în forţă jocul, iar după primele minute de tatonare şi-a pus la respect adversarele. Deşi diferenţa de scor nu a căpătat proporţii însemnate, Deva forţându-se să rămână în calculele partidei, municipalele au început să se distanţeze treptat. Astfel s-a ajuns ca, după o jumătate de oră de joc efectiv, la finalul primei reprize, HC Municipal să deţină un avans de patru goluri, scor 14-10. Odată cu revenirea de la vestiare, derby-ul antepenultimei etape a devenit mai încins, Deva căutând cu ardoare să arate că nu merită să piardă un joc atât de important pe propriul teren. Ambele combatante au continuat să joace mai mult tactic, punând accentul pe indicaţiile antrenorilor şi pe ceea ce au exersat la antrenamente. Cu Clara Vădineanu, Janina Luca şi portăriţa Mihaela Băbeanu în mare formă, echipa noastră a reuşit să îşi păstreze avansul pe tabela de marcaj în pofida eforturilor însemnate depuse de gazdele partidei. Deşi Deva a fost mai bună în partea secundă a întâlnirii, cel puţin prin prisma scorului, avantajul de patru goluri pe care gruparea râmniceană l-a avut la pauză a permis municipalelor să îşi treacă în cont o victorie extrem de preţioasă. La final, echipa noastră s-a impus cu 26-24 şi a jubilat în fieful contracandidatei pentru evitarea retrogra­dării.

Patru puncte în ultimele două etape asigură salvarea directă

În urma rezultatelor din etapa a VIII-a a play-out-ului, HC Municipal a acumulat 33 de puncte şi s-a instalat confortabil pe treapta a doua a ierarhiei, la numai un punct în spatele liderului Universitatea Cluj. De altfel, în momentul de faţă, aceste grupări ocupă singurele poziții care permit salvarea de la retrogradarea în eşalonul secund fără a fi nevoite să treacă prin „furcile caudine” ale unor meciuri de baraj. Iar pentru ca echipa sprijinită de Primăria Râmnicului să fie sigură că va îndeplini acest obiectiv, este nevoie ca elevele antrenorului Dumitru Muşi să obţină patru puncte în ultimele două runde. Lucru de altfel nu foarte greu de realizat dacă ţinem cont de faptul că, în penultima etapă, HC Municipal va primi vizita Unirii Slobozia, iar apoi, duminică, va încheia campionatul pe terenul codaşei Mureşul Târgu Mureş.

Rezultatele etapei a VIII-a

Cetate Deva – HCM Rm. Vâlcea 24-26
Mureșul Tg. Mureș – CSM Unirea Slobozia 20-29
Universitatea Cluj – Universitatea Constanța 35-28
Clasament: Universitatea Cluj 34p, HCM Râmnicu Vâlcea 33p, Unirea Slobozia 31p, Cetate Deva 30p, Neptun Constanţa 29p, Mureşul Târgu Mureş 0p.