Un an de vârf şi un bilanţ al realizărilor la Teatrul „Anton Pann”


Odată cu mutarea în noul sediu, activitatea Teatrului „Anton Pann” s-a îmbunătăţit considerabil. Încă din 2010, făcând o retrospectivă a ultimilor şase ani, despre Teatrul „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea s-a vorbit la modul profesionist. Prin politica managerială a lui Adrian Roman, directorul acestei instituţii, Teatrul a fost prezent la cele mai importante evenimente, gen Gala Premiilor UNITER, Festivalul Naţional de Teatru, festivaluri naţionale şi internaţionale, turnee. Toate acestea nu numai că au adus un plus de imagine teatrului vâlcean, punându-l alături de importante teatre cu renume, Teatrul „Anton Pann” reuşind an de an să câştige importante premii şi să fie aplaudat la scenă deschisă. Prezenţa juriilor UNITER la început de an, în scopul vizionării unor spectacole pentru două din cele mai importante evenimente ale anului, Gala Premiilor UNITER şi Festivalul Naţional de Teatru, a făcut ca Teatrul „Anton Pann” să aibă reprezentări la ambele evenimente. Pentru rolurile din spectacolul „Eşti un animal, Viskovitz!” Ciprian Nicula, actorul teatrului vâlcean, a fost nominalizat la categoria debut pentru Gala Premiilor UNITER.

„Ești un animal, Viskovitz!”, selectat la Festivalul Național de Teatru Scurt

În acelaşi timp, premiera începutului de an „Femei/ Bărbaţi” de Willy Russell, spectacol realizat de Vlad Massaci, a fost selecţionat pentru Festivalul Naţional de Teatru. La fel şi spectacolul lui Vlad Masaaci, „O poveste ciudată cu un câine la miezul nopţii”, cât şi „Radiante Vermine” în regia lui Botos Balint. Spectacolul „Eşti un animal, Viskovitz!” la Festivalul Internațional de Teatru Scurt de la Oradea a luat două premii: premiul pentru cel mai bun spectacol şi premiul pentru cea mai bună regie, acordat lui Tudor Lucanu. Aceeaşi apreciere din partea juriului a făcut ca la Festivalul de Teatru de la Piatra-Neamţ „PLEDEZ PENTRU TINE(RI)!” să mai câştige încă alte două premii: premiul pentru cel mai bun spectacol şi premiul pentru cea mai bună regie, Tudor Lucanu. Și actorii teatrului au fost recompensați pe măsură. Şi spectacolele pentru copii au participat la trei dintre festivalurile dedicate lor: „Punguța cu doi bani” după Ion Creangă, scenografie şi păpuşi: Mirela Tofan, scenariul şi regia Ioan Brancu la Festivalul de Teatru pentru copii – Cărăbuş de la Brăila, „Aventurile unei micuţe vrăjitoare” spectacol realizat tot de Valentin Ligi la Festivalul de Teatru pentru copii – Aşchiuţă de la Piteşti şi „Povestea ieduţului răsfăţat” realizat de Valentin Ligi la Festivalului Naţional de Comedie de la Caracal.

Invitație la cea de-a XXV-a ediție a Festivalului Național de Teatru

Însă bucuria supremă a anului 2015 a fost, din nou, prezenţa Teatrului „Anton Pann” la cea de a XXV a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru. În urma selecţiei făcută de către juriul de critici spectacolul lui Vlad Massaci „Femei/ Bărbaţi” de Willy Russell a participat la Festivalul Naţional de Teatru de la Bucureşti, eveniment care prezintă cele mai reuşite producţii teatrale româneşti. După acest important eveniment, Teatrul „Anton Pann” din Rm. Vâlcea a fost invitat la un Festival Internaţional de Teatru de la Chişinău. Spectacolul Mede(E)a de Nina Mazur, în regia lui Bogdan Tudor Pelerin, cea de-a doua premieră a anului 2015, la Festivalul Internațional „Moldfest. Rampa.Ru” din Chişinău, a reprezentat cu cinste România. Pe scena festivalului a stat alături de spectacole ale unor trupe din SUA, Canada, Rusia, Ucraina şi Israel.