TRIST, FOARTE TRIST!
Prima «aniversare» fără Nicolae Dan Fruntelată


Pe 10 octombrie, prietenul de mulți ani al ziarului nostru (și al mai multor scriitori și oameni de cultură din Vâlcea) Nicolae Dan Fruntelată ar fi împlinit 76 de ani. Era născut pe 10 octombrie 1946. Spunem că ar fi împlinit această vârstă deoarece, așa cum v-am informat și în acele zile triste din vară, pe 13 iunie 2022, prietenul nostru a trecut în Lumea de Dincolo. Acesta este primul an în care nu îl mai putem felicita cu prilejul aniversării zilei de naștere. Este un moment foarte trist care trebuie să ne facă, încă o dată, să cugetăm la puținătatea și (ne)însemnătatea zilelor pe acest Pământ!
Nicolae Dan Fruntelată a fost scriitor, om de cultură, publicist de cursă lungă și de „cursă de fluturi”, cetățean de onoare al orașului Bolintin Vale, familist convins. Om bun și puternic, naționalist, constructor de gazete, de cărți, de viață în limba română, inima lui mare a bătut până la capăt pentru idei și oameni în care a crezut. A fost un român vertical, iar numele lui va rămâne sculptat pe Monumentul Literaturii Române.
Ne-a lăsat moștenire toate cuvintele de iarbă treierată de aerul amintirii și de iubiri fără leac. Azi alegem din ele un final de cântec „de petrecătură” (trecere spre Lumea de Dincolo):
„Începe vara, începe moartea
se termină aerul tatălui meu
ca doi străini ne petrecem în marea
unui dor care doare mereu”.
Dumnezeu să-l țină în dreapta Sa și să-l ocrotească!