Tricolorele și-au aflat adversarele din grupa de calificare la CE 2020


Pe 4 aprilie, reprezentanții federației continentale de handbal au organizat tragerile la sorți pentru stabilirea componenței celor șapte grupe a câte patru echipe pentru calificarea la Campionatul European din luna decembrie a anului 2020, ce va fi organizat în Norvegia și Danemarca. Țările organizatoare au fost calificate din oficiu la acest turneu, alte 27 de state fiind repartizate în cele șapte grupe. A rămas un loc liber, ce urmează să fie ocupat de naționala care va câștiga un turneu preliminar.

Misiunea de calificare la turneul final poate părea foarte simplă

În urma tragerilor la sorți, selecționata noastră a fost repartizată în Grupa a VII-a. Pentru a ajunge la Europeanul de anul viitor, naționala de handbal feminin a României va trebui să înfrunte reprezentativele similare din Polonia, Ucraina și Insulele Feroe. În urma disputării meciurilor tur-retur dintre toate cele patru reprezentative din grupă (rezultând astfel șase etape), primele două clasate se vor califica direct la turneul final. Așa cum specialiștii în acest sport au afirmat pentru publicațiile naționale după desfășurarea procedurii tragerilor la sorți, calificarea din această grupă ar trebui să fie o «ecuație» cu cel puțin o cunoscută: România va merge mai departe de pe primul loc. Există perspective importante pentru ca jucătoarele pregătite de selecționerul Martin Ambros să triumfe (poate cu maxim de puncte) în această grupă.
Polonia, principala adversară pentru câștigarea grupei, pare să se afle într-un regres față de turneele finale din urmă cu trei-patru ani, când devenise o abonată la fazele superioare ale întrecerilor. S-a văzut și la ultimul Campionat European (cel găzduit de Franța în decembrie 2018) că Polonia nu mai este la nivelul anilor 2014-2016, când putea fi considerată o forță în devenire la nivel continental.
Ucraina are câteva jucătoare care evoluează în campionate puternice din Europa (precum cele din Rusia sau din România) și se poate mândri cu câteva prezențe la turnee finale. În 2014, la turneul final al Campionatului European, Ucraina s-a aflat în grupă cu România. Totuși, este greu de crezut că Ucraina va putea să pună probleme reale României în lupta pentru primul loc al grupei, însă poate spera la locul secund în detrimentul Poloniei. De altfel, această grupă poate fi spectaculoasă tocmai prin lupta ce pare deschisă pentru ocuparea poziției secunde în grupă, una care asigură calificarea directă la turneul final.
Feroe pare (și probabil va fi) «cenușăreasa grupei» a VII-a de calificare la turneul final. Inspirat din temelii de modelul danez, handbalul din micuțul stat insular din nordul Europei s-a dezvoltat foarte mult în ultimul deceniu. Pe aici au ajuns chiar antrenori și jucători din România care, de asemenea, au contribuit la dezvoltarea acestui sport din țara cu nici 50.000 de locuitori! Aceasta este și explicația pentru care națiuni mult mai cunoscute din Europa nu se află pe lista celor 27 de state care vor participa în preliminariile Campionatului European din 2020 (numărul va crește la 28 după ce vom cunoaște și câștigătoarea turneului de calificare). Chiar și așa, reprezentativa din Feroe nu a ajuns încă la nivelul de a putea pune probleme serioase în lupta pentru calificare unor selecționate precum cele ale României, Poloniei sau Ucrainei.