TREI DIN TREI pentru SCM în turneul organizat în Râmnic


Joi, sâmbătă și duminică, Sala Sporturilor „Traian” și sala de sport a Colegiului Energetic din Râmnicu Vâlcea au fost gazde pentru meciurile din cadrul etapelor 22, 23 și 24 din Liga Florilor de handbal feminin. În cadrul acestui turneu s-au disputat nu mai puțin de 21 de partide, 12 fiind programate în polivalentă și 9 în sala de sport a colegiului din nordul Râmnicului.
Pentru echipa locală, Sport Club Municipal Râmnicu Vâlcea, turneul a adus, în primele două runde, adversari mai dificili, care se luptă pentru a obține locuri în ierarhia finală a Ligii Florilor care să le permită accesul în viitorul sezon al cupelor europene. Este vorba despre Gloria Buzău și HC Dunărea Brăila.

Buzăul nu a «mișcat» în fața Vâlcii

În după-amiaza de joi, 13 mai, în Sala Sporturilor „Traian”, echipa pregătită de antrenorul Florentin Pera, Sport Club Municipal, aflată pe locul al treilea în clasament înaintea rundei a XXII-a (cu 48 de puncte), a întâlnit Gloria Buzău, grupare ce, cu 35 de puncte, ocupa poziția a cincea înaintea startului turneului din Râmnicu Vâlcea. Chiar dacă a întâlnit o adversară care speră să prindă un loc de cupă europeană, echipa primăriei din Râmnicu Vâlcea nu a avut emoții în acest joc. Buzăul a continuat pasa proastă (după ce, cu o rundă în urmă, pierduse în fața unei nou-promovate – Dacia Mioveni) și nu prea mai arată a echipă care poate pune probleme în lupta pentru podiumul întrecerii.
Vâlcencele au dominat jocul, au condus în permanență pe tabela de marcaj, iar problema (dacă o fi fost cumva!?) stabilirii echipei învingătoare a fost rezolvată încă de prin minutul 45. De altfel, SCM avea încă de la pauză un avans de patru goluri (scor 15-11), parcă prea puțin raportat la diferența de forțe din teren. Echipa râmniceană a fost «vioara întâi» și în repriza secundă. Trupa noastră a reușit să se desprindă la o diferență mare de scor și a lăsat senzația că nu putea pierde meciul din polivalentă și dacă acesta ar fi ținut trei zile! După cele 60 de minute ale timpului regulamentar, tabela indica 34-23 în favoarea SCM, consfințind o victorie pe deplin meritată a echipei noastre. Buzoiencele nu se regăsesc în retur și riscă la modul foarte serios să piardă șansa pe care au avut-o în acest sezon, aceea de a evolua în cupele europene și în sezonul 2021/2022.
Tot în această rundă a XXII-a, echipele clasate pe primele două poziții ale ierarhiei au avut duelul lor. Liderul la zi, CSM București, și-a demonstrat superioritatea în fața viceliderei Minaur Baia Mare. Gruparea bucureșteană s-a impus neașteptat de ușor, scor final 37-26 (18-11 la pauză) și a făcut un pas important spre cucerirea titlului de campioană.

Nici Dunărea n-a avut succes pe malul Oltului

Sâmbătă, 15 mai, de la ora 11.00, în Sala Sporturilor „Traian”, s-a disputat unul dintre cele mai interesante meciuri din cadrul etapei a XXIII-a din Liga Florilor de handbal feminin. Sport Club Municipal a primit vizita brăilencelor de la HC Dunărea. Pe teren s-au aflat două dintre cele mai în formă echipe ale campionatului, care au reprezentat în acest sezon handbalul feminin românesc la nivel european.
Râmnicencele pregătite de antrenorul Florentin Pera și-au respectat statutul de favorite în acest meci și au început destul de bine partida. Vâlcencele au excelat atât în ofensivă, cât și în apărare, avantajul de șapte goluri (scor 15-8) pe care l-au avut la pauză fiind pe deplin justificat și meritat. Partea secundă a fost mai echilibrată, Florentin Pera preferând să ofere minute bune de joc și handbalistelor tinere. Partida s-a încheiat cu scorul de 29-23 în favoarea echipei Primăriei Râmnicu Vâlcea, Brăila nereușind să ofere o replică suficient de solidă în jocul de sâmbătă. În urma acestui succes, echipa noastră ajunsese la un total de 54 de puncte și se menținea pe poziția a treia în clasamentul Ligii Florilor, după ce, pentru câteva ore, reușise chiar să treacă în fața rivalei pentru poziția a doua, Minaur Baia Mare.
Tot în această rundă de sâmbătă, CSM București s-a impus cu 29-25 în fața Gloriei Bistrița, iar Minaur Baia Mare a câștigat partida disputată împotriva Măgurei Cisnădie, scor 27-23.

Vâlcea a avut doar un joc de „antrenament” în ultima etapă a turneului

Duminică, 16 mai 2021, SCM Râmnicu Vâlcea a întâlnit un adversar mult mai accesibil. În cadrul etapei a XXIV-a, ultima disputată cu prilejul organizat la Vâlcea, echipa noastră e evoluat, în sala de sport a Colegiului Energetic, în compania ultimei clasate. Este vorba despre Activ Prahova Ploiești, o formație nou-promovată, care va retrograda în cel de-al doilea eșalon valoric al handbalului feminin românesc la capătul acestui sezon. Chiar dacă antrenorul Florentin Pera a oferit minute bune de joc și handbalistelor tinere, care au evoluat mai puțin în decursul sezonului curent, desfășurarea partidei aproape că a «curs» spre o singură poartă. Vâlcencele au dominat copios și soarta întâlnirii a fost rezolvată încă de pe parcursul primei reprize. SCM a avut un avantaj de zece goluri la pauză, scor 22-12. În partea secundă, niciuna dintre cele două formații nu au făcut risipă de energie. SCM avea deja victoria în buzunar, ce se prefigura a fi obținută chiar la un scor destul de confortabil, în timp ce prahovencele s-au resemnat cu faptul că vor «bifa» încă o înfrângere în acest sezon (a 19-a dintr-un total de 22 de partide disputate).
Fără să forțeze în partea secundă, vâlcencele au păstrat în linii mari diferența de scor din prima repriză. Jocul s-a încheiat cu victoria pe deplin meritată a echipei noastre, scor final 37-24.
Tot în această rundă a XXIV-a, CSM București s-a impus cu 34-26 în fața Dunării Brăila, iar Minaur Baia Mare a trecut cu 31-24 de CSU Cluj-Napoca.

Situația la «vârful» clasamentului

După cele trei etape desfășurate în turneul de la poalele Capelei, CSM București și SCM Râmnicu Vâlcea au fost marile câștigătoare. Cele două formații au obținut numai victorii în cele șase partide în care au evoluat și și-au consolidat pozițiile din clasament. În cazul grupării bucureștene, aceasta a ajuns la 67 de puncte din 23 de meciuri disputate și este foarte aproape de câștigarea unui nou titlu de campioană națională (chiar dacă acesta va veni după o pauză de trei ani!). Pe locul doi a rămas Minaur Baia Mare, care are 58 de puncte din 22 de partide. Echipa maramureșeană a obținut două victorii în turneul de la Râmnicu Vâlcea, cedând doar în fața liderului din București.
SCM Râmnicu Vâlcea este de asemenea o câștigătoare a turneului pe care l-a organizat, obținând trei victorii din tot atâtea partide disputate. Cu șase etape rămase până la finalul sezonului, echipa noastră ocupă poziția a treia având 57 de puncte (cu unul mai puțin decât Baia Mare) din 22 de meciuri disputate.
În ceea ce privește următoarele clasate, acestea se află la o diferență prea mare de puncte de ocupantele primelor trei locuri pentru a mai putea spera să intre în lupta pentru medalii. În ordine, este vorba despre Gloria Buzău – 41 puncte (22 de meciuri), Măgura Cisnădie – 40 puncte (23 de meciuri), Rapid București – 34 puncte (22 de meciuri), HC Dunărea Brăila – 34 puncte (22 de meciuri), HC Zalău – 33 puncte (22 de meciuri). Aceste cinci formații se luptă pentru a ocupa pozițiile patru și cinci la finalul sezonului, locuri care asigură prezența în viitoarea ediție a Cupei European League.