Transferul minelor, pe masa lui Iohannis?


• presa din Gorj inflamează aproape zilnic tranzacția, iar haosul din Consiliul Judeţean Vâlcea nu face decât să amplifice dimensiunile crizei

După cum vă informam și în edițiile anterioare, 1 februarie 2015 a fost stabilit drept termenul la care mineritul vâlcean va ajunge în curtea CET Govora, mai precis a Consiliului Județean. Din păcate, termenii tranzacției nu sunt nici pe departe clari, prea multe detalii referitoare la preț, personalul păstrat și calendarul imediat al noilor proprietari lipsind. Unde mai pui și că situația din CJ Vâlcea este pe masa justiției… De tot acest context par a se speria, în primul rând, ortacii. Dacă săptămâna trecută vă informam, în premieră, că sunt sute de mineri care ar prefera să plece cu Ordonanța 36/2013 adică un minim de 10-11 salarii compensatorii, acum și colegii din presa gorjeană scriu că temerile sunt foarte mari: „Ni s-a promis la alegeri că nu ne vor externaliza către CET Govora. Noi ducem grija zilei de mâine, avem copii de crescut, nu mai ştim ce să credem, că nu vorbeşte nimeni cu noi. Se aude prin carieră că vom fi externalizaţi cu 1 februarie 2015. Suntem confuzi. Domnul Ciurel ar vrea să facă disponibilizări pe ascuns, să bage unitatea în insolvenţă şi să rămânem pe drumuri”, nota „Pandurul”, săptămâna trecută. Ieri, unul din gorjenii care lucrează în Berbești vorbește în numele colegilor săi din Roșia de Amaradia: „Lucrez de 25 de ani, iar acum am înţeles că fac demersuri să ne treacă de CET. Nu ştim nimic, nu ne spun nimic. Vă spun că suntem disperaţi, nu ştim ce se va întâmpla cu noi, cei de acolo ne ţin sau nu, cum vor fi salariile. Ne trezim în stradă sau cu salarii foarte mici. Avem rate la bănci. Am un coleg care vrea să se spânzure. Mi-a zis că şi-a făcut rată să-şi ia casă şi nu o să mai aibă cum să plătească. Nu ştim ce se va întâmpla. Dacă tot vor să scape de noi atunci să ne dea ordonanţă. O să facem un memoriu şi către preşedintele Klaus Iohannis, poate ne va ajuta”, a declarat pentru „Pandurul” minerul Nicolae Goșa. Presa din județul vecin notează că pe 22 ianuarie va fi şedinţă a Adunării Generale a Acţionarilor, când va fi aprobat transferul şi calendarul pentru finalizarea transferului.

Bălan mizează pe decență și responsabilitate, politicul pe instanță

Pe tema transferului, directorul CET Govora, Mihai Bălan, s-a exprimat în cadrul ședinței extraordinare de vineri: „Pe data de 22 ianuarie este şedinţa AGA la Complexul Energetic Oltenia, iar noi am stabilit la Minister un termen ca cel mai devreme la 1 februarie şi cel mai târziu 15 februarie 2015 să încheiem acest transfer. Nu puteam să validăm transferul în Consiliul de Administraţie decât dacă avem numărul complet de membri, adică 7. Am discutat-o la minister, am discutat-o şi cu avocaţii, nu se putea valida în forma actuală, adică în 3 membri”. Mesajul său nu are cum să aducă la normalitate „legislativul” atâta vreme cât tot instanța va decide dacă avem sau nu președinte la CJ și dacă tot ceea ce s-a votat cu Gică Păsat în fruntea Consiliului are vreo valoare.