Tradiţii europene în activităţi de voluntariat


Sub acest generic, între 25-28 iulie 2011, echipele de management ale Centrelor EUROPE DIRECT Vâlcea, Argeş şi Dâmboviţa, precum şi un grup de elevi voluntari din Rm. Vâlcea se vor afla într-un schimb de experienţă la Centrele de informare europeană ED München şi ED Szeged, eveniment planificat în Programul de activităţi al Proiectului „EUROPE DIRECT Vâlcea”, din 2011. Cele trei centre ED din România sunt găzduite de Bibliotecile Judeţene Vâlcea, Argeş şi Dâmboviţa.

Programul schimbului de experienţă cuprinde un seminar la ED München pe tema tradiţiilor de voluntariat din Germania şi România, o vizită la Biblioteca din München – structura gazdă a Centrului EUROPE DIRECT München, o seară multiculturală româno-germană între voluntarii români şi germani la Centrul de Tineret din Capitala Bavariei. A doua zi este programat un eveniment în aer liber pentru promovarea Anului European al Voluntariatului, în centrul oraşului. La întoarcerea în ţară se va vizita Centrul EUROPE DIRECT Szeged din Ungaria.

Vizita va fi un schimb de bune practici între centrele de informare privind mişcarea de voluntariat din cele trei ţări: România, Germania, Ungaria.

Echipa Centrului ED Vâlcea mulţumeşte pe această cale domnului Georg Barth din Passau, un vechi colaborator al Bibliotecii Judeţene Vâlcea, care a acordat tot sprijinul realizării acestui eveniment şi care ne-a transmis şi câteva date despre Capitala Bavariei: în 2010, oraşul avea peste 1,3 milioane de locuitori; München este cunoscut amatorilor de fotbal pentru grandiosul stadion „Allianz-Arena” – unde activează echipa FC Bayern München; despre berea bavareză nici nu mai trebuie amintite prea multe, la cât de cunoscută este în Europa; mai amintim doar tradiţionalul „Oktoberfest” – de pe „Theresienwiese” – unde anual câteva milioane de oameni de pe întreg globul pământesc vin să sărbătorească la o măsură („Mass” în limba germană şi înseamnă 1 litru) de bere, iar anul trecut au fost exact 200 de ani de la prima ediţie a acestei grandioase sărbători. Vom încheia spunând că München a sărbătorit 853 de ani de atestare (Stadtgründungsfest), fiind menţionată în arhive data de 14 iunie 1158.

Centrul EUROPE DIRECT Vâlcea este un proiect finanţat de Comisia Europeana şi Consiliul Judeţean Vâlcea.