Ținta sindicatelor: „Salariul minim pe economie ar trebui să crească anual cu 200 lei!”


• reales pentru un nou mandat la Hotelul Parâng din Băile Olănești, liderul Cartelului ALFA are un discurs extrem de optimist

Delegați din toată țara s-au adunat, week-end-ul trecut, în Băile Olănești, pentru a-l realege pe cel mai longeviv lider de confederație sindicală din România. Fără nici un fel de emoție în ceea ce privește votul, Bogdan Hossu s-a adresat confraților săi și pe o temă extrem de delicată: legea salarizării unice.
„Problemele mari ale unui astfel de proiect de lege pleacă de la câteva elemente de bază pe care nici un guvern până acum nu le-a clarificat sau asumat. Unu, sau prima problemă, este așa numita corelație, nu discutăm forma grilei pe fiecare sector, ci discutăm problematica bazei de raportare a grilei respective. Dacă baza unu, adică cel mai de jos salariu pentru un necalificat nu este legată de salariul minim garantat în plată, orice grilă facem, în doi-trei ani, prin creșterea salariului minim, va avea comprimate mai repede sau nu primele clase de salarizare pentru cei cu pregătire foarte mică. Al doilea aspect e că masa monetară pe care Ministerul Muncii a prezentat-o în faza de principii este insuficientă și calculul e ușor de făcut. Dacă ne luăm după aceste calcule, salariul minim pe economie n-ar putea și ar trebui să crească în următorii cinci ani cu 20%. De la 1250, acum, în 2021, la 1500, complet inacceptabil nu numai la bugetari, dar și sectorul economic. Nu numai că este vorba de o inflație substanțială, discrepanța majoră în salarizarea din România vine din faptul că, azi, coșul minim este construit la nivelul anului de grație 2002! E clar că nu mai corespunde ca structură cu tipul de cheltuieli. Pentru ca un salariat să nu ajungă asistat social e nevoie de un minim de 2080! Pentru salariul minim din 2017, Guvernul a tras de timp pentru că salariul minim trebuie determinat încă din lunile septembrie – octombrie. Suntem aproape în decembrie și încă nu există o decizie pe salariul minim pe economie. Noi am spus-o și o repetăm: salariul minim pe economie ar trebui să crească în următorii patru ani cu cate 200 lei anual iar, de la 1 ianuarie 2017, să fie de 1450 lei cel puțin! Asta e ținta noastră…”, a precizat Hossu.