Testamentul lui Anton Pann este în pericol!


Fotografie1231 fotografie1233 fotografie1234 fotografie1232

• casa memorială și simbol pentru Râmnic trece prin momente grele, iar infiltrațiile la subsolul clădirii au devenit evidente chiar din stradă • conducerea Muzeului are în plan reabilitarea monumentului abia de anul viitor
Unul dintre simbolurile și reperele Râmnicului, Casa Memorială „Anton Pann”, este într-o situație cel puțin îngrijorătoare. Problemele de la fundație sunt deja de domeniul evidenței iar bucăți din temelie au început să se desprindă. Totul din pricina ploilor și a drenajului ineficient care nu a reușit să îndepărteze apa  abundentă de baza construcției. Claudiu Tulugea, directorul Muzeului Județean Vâlcea, își asumă starea actuală a monumentului și admite că este prioritatea sa numărul unu pentru viitorul apropiat: „Sunt în măsură să vă anunț că este prioritatea numărul unu pentru conducerea Muzeului. Monitorizăm și noi cu atenție situația și vreau să știți că avem în plan, la modul cel mai concret, un proiect de reparaţii la clădire (refacerea tencuielii exterioare, a instalaţiei sanitare şi a celei de apă, realizarea unui dren pentru eliminarea apei de ploaie care se infiltrează în subsol, refacerea acoperişului). A fost principalul punct al proiectului de management cu care m-am prezentat pentru cel de-al doilea mandat în fruntea Muzeului și vă garantez că ne vom concentra spre reabilitarea construcției. Din păcate, mai devreme de anul viitor, planurile noastre nu pot prinde viață”.

Casa care adăposteşte expoziţia memorială Anton Pann este un monument de arhitectură urbană, construit la jumătatea secolului al XVIII-lea, având foişor şi pivniţă. Datorită faptului că este inclusă în Ghidul turistic al României, ea este principalul obiectiv muzeal al vizitatorilor din afara judeţului Vâlcea. Expoziția a încercat să puncteze peregrinările pe meleagurile Vâlcii, datând din anii 1826-1828, 1836-1840, ale celui ce a rămas în conștiința urmașilor drept „Fiul Pepelei cel isteț ca un proverb” și care a fost „dascăl de musichie” la școala organizată pe lângă Episcopia Râmnicului. Casa muzeu a fost mutată pe o distanţă de 37 metri faţă de amplasamentul iniţial, odată cu modernizarea şi reamenajarea centrului municipiului. Expoziţia a fost amenajată pentru a ilustra interiorul unei modeste locuinţe de târg de la mijlocul secolului al XIX-lea, aici fiind prezentate piese de mobilier (divan, bibliotecă, masă, scaune), obiecte decorative din cositor, alamă, alpaca şi portrete ale unor personalităţi din epocă, printre care cel al maicii Meletina, stareţa Mănăstirii „Dintr-un Lemn” şi tipograful Ion Popovici, care au avut legături cu viaţa şi opera scriitorului. În ultima încăpere a muzeului sunt prezentate lucrări muzicale, culegeri de folclor, poezii şi povestiri ale lui Anton Pann (Noul Erotocrit, Sibiu, 1837; Fabule şi istorioare, Bucuresti, 1841; Povestea Vorbei, Bucuresti, 1847; Nastratin Hogea, Bucureşti, 1853 etc.), scoţând în evidenţă activitatea sa tipografică şi literară. Mai trebuie spus că Muzeul județean Vâlcea derulează, de ceva ani, „Acasă la Anton Pann”, desfăşurat în luna noiembrie la Casa Memorială „Anton Pann”, este un proiect ce se adresează preşcolarilor şi are ca ţintă cunoaşterea de către copii a lumii moderne de la jumătatea secolului XIX, a-i introduce în atmosfera de oraş tip târg.