Studiu ANCOM: 65% DINTRE ROMÂNI AU UTILIZAT SERVICII POȘTALE în ultimul an, satisfacţia generală fiind de 82%


Prin intermediul unui comunicat de presă, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a prezentat informații cu privire la rezultatele unui studiu propriu din care reiese că 65% dintre respondenți au utilizat, în ultimele 12 luni, servicii poștale. Satisfacţia generală a respondenților cu privire la acest tip de servicii a fost de 8,2 puncte din maxim 10 (adică 82%). În același timp, 71% dintre utilizatorii de servicii poștale au realizat achiziții online în ultimele 12 luni, 28% făcând cumpărături online de câteva ori pe lună.
„Acest studiu vine în contextul în care, pe fondul pandemiei, rețelele poștale au funcționat în anul 2020 la capacitate maximă, satisfacția utilizatorilor fiind un instrument important de orientare și calibrare atât pentru furnizorii de servicii poștale, cât și pentru Autoritate, în calitatea sa de reglementator al acestei piețe”, a declarat Eduard Lovin, vicepreședintele ANCOM, în cadrul celei de-a opta ediții a Forumului Român de Servicii de Curierat și Servicii Poștale.

Principalele rezultate ale studiului

Dintre respondenţii iniţiali, 26% au folosit serviciile poștale în calitate de expeditor, iar 62% în calitate de destinatar. În cadrul utilizatorilor de servicii poştale, cele mai cunoscute servicii poștale sunt cele având ca obiect coletele poştale, cu o notorietate de 97%, urmate de corespondență – 91% notorietate. 71% dintre utilizatorii de servicii poștale au realizat achiziții online în ultimele 12 luni, mai mulţi în mediul urban (75%) decât în rural (65%). 28% dintre utilizatorii de servicii poștale au făcut, de regulă, chiar mai multe achiziții online într-o lună.
Astfel, costul mediu de livrare din magazinele online naţionale a fost de 26 lei, respondenții declarând că 13% dintre livrări au fost gratuite. Conform studiului comandat de ANCOM, o gospodărie a cheltuit aproximativ 111 lei cu serviciile poştale utilizate pe parcursul a 12 luni.
Marea majoritate a respondenților preferă ca livrarea trimiterilor poștale să fie efectuată la domiciliu/serviciu (82%). Pentru 42% momentul livrării le este indiferent, însă 52% preferă ca livrarea să fie realizată de luni până vineri, în intervalul orar 9-17. Numai 3% dintre utilizatori ar fi de acord să plătească un cost suplimentar pentru mărirea intervalului de livrare între orele 8-20 sau în zilele de sâmbătă.
Satisfacţia generală a utilizatorilor faţă de serviciile poştale utilizate în ultimele 12 luni a fost de 8,2 puncte din maximul de 10 posibile, iar în cazul celor având ca obiect coletele poştale satisfacţia a fost de 8,5 puncte. Principalele criterii în funcție de care expeditorii de trimiteri poştale (colete sau corespondenţă) au ales furnizorii sunt calitatea serviciilor, tarifele practicate şi siguranța trimiterilor.

Cum s-a desfășurat studiul ANCOM?

Studiul a fost realizat în perioada noiembrie – decembrie 2020 utilizând metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing) pe un eșantion iniţial de screening de 2.094 respondenţi şi un eşantion principal de 1.440 de persoane de peste 16 ani. Acestea au fost implicate direct în utilizarea serviciilor poștale. Studiul are o eroare maximă de ± 2,6%.

Despre ANCOM

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) este instituția care protejează interesele utilizatorilor de comunicații din România, prin promovarea concurenței pe piața de comunicații, administrarea resurselor limitate, încurajarea investițiilor eficiente în infrastructură și a inovației. Pentru mai multe detalii despre activitatea ANCOM vizitați www.ancom.org.ro, www.portabilitate.ro și www.veritel.ro. Pentru a testa și monitoriza calitatea serviciului de internet, accesați www.netograf.ro. Pentru a consulta acoperirea cu servicii de voce mobilă a localităților, drumurilor naționale și județene din România, accesați www.aisemnal.ro.
Material realizat cu sprijinul Biroului de Presă al ANCOM