Strălucitoare şi nu prea! Tricolorele au încheiat „Trofeul Carpaţi” pe locul doi


• fosta jucătoare a Oltchimului Cristina Neagu a fost cea mai bună marcatoare a selecţionatei noastre

Vineri şi sâmbătă, moderna şi spaţioasa sală a sporturilor din Cluj-Napoca a fost gazda ediţiei din 2015 a întrecerii amicale internaţionale „Trofeul Carpaţi”. Spre deosebire de alţi ani, Federaţia Română de Handbal a reuşit să aducă la startul competiţiei trei nume cu greutate în acest sport la nivel mondial: Brazilia (campioana mondială en-titre), Suedia şi Germania. Pe lângă acestea, la startul întrecerii s-a aliniat, evident, şi reprezentativa României, consemnându-se astfel debutul pe banca tehnică a noului antrenor, suedezul Tomas Ryde. Vineri, în prima zi, într-o atmosferă electrizantă creată de cei aproximativ 7.000 de spectatori prezenţi în tribune (printre aceştia aflându-se şi vâlceni), România a învins Brazilia, scor final 27-19. Debutul echipei noastre la „Trofeul Carpaţi” a fost unul în forţă, fostele jucătoare ale Oltchimului din lotul tricolor fiind practic artizanele acestui succes. Cu şapte, respectiv şase goluri, Adriana Nechita (actualmente la HCM Baia Mare) şi Cristina Neagu (în prezent la Buducnost Podgorica) au fost cele mai bune marcatoare ale echipei noastre. În plus, în jocul de vineri s-au făcut remarcate şi alte trei jucătoare care au trecut în carieră pe la CS Oltchim Râmnicu Vâlcea: portăriţa Paula Ungureanu prin paradele sale, coordonatorul Aurelia Brădeanu (două goluri) şi extrema Valentina Ardean-Elisei (un gol). Interesant de remarcat ar fi şi faptul că în cealaltă semifinală a întrecerii, ultimul antrenor al Oltchimului, danezul Jakob Vestergaard, a debutat pe banca Germaniei. Din păcate pentru danez, primul joc nu a venit cu un succes, Germania cedând cu Suedai după executarea loviturilor de la şapte metri, scor final 32-33.
Jocul slab din prima repriză a finalei ne-a costat scump
Sâmbătă, în ziua finalelor, în duelul pentru locul trei, danezul Vestergaard şi naţionala Germaniei şi-au luat revanşa pentru eşecul din semifinale, „panzerele” impunându-se în faţa campioanelor lumii din Brazilia, scor final 25-20. Cu începere de la ora 20.15, în faţa a peste 7.000 de spectatori (acesta fiind practic recordul din toate timpurile înregistrat la un meci de handbal organizat în ţara noastră), România a întâlnit Suedia în marea finală. Aşteptările publicului legate de jucătoare şi noul selecţioner (tocmai de naţionalitate suedeză) au fost enorme, ele fiind alimentate şi de jocul bun practicat în semifinale contra Braziliei. Din păcate, deşi au arătat în multe momente că doresc şi pot mai mult, tricolorele au clacat în faţa Suediei, încheind turneul pe locul secund. Nordicele au început meciul în forţă şi au pus un avantaj de patru-cinci goluri încă după primele zece minute ale întâlnirii. Dominate copios pe parcursul primei reprize, româncele nu au mai avut posibilitatea de a se apropia pe tabela de marcaj, sudezele intrând la „cabine” cu un confortabil avantaj de opt goluri (scor 14-6), rezultat care a securizat practic succesul scandinavelor. Chiar dacă în actul secund au revenit ceva mai determinate de la vestiare, tricolorele au reuşit prea puţin să mai spele din imaginea deloc onorantă lăsată pe parcursul primei reprize. Jocul a fost mai echilibrat, diferenţa consemnată la pauză păstrându-se în mare parte. La finalul întâlnirii, Suedia s-a impus fără probleme, scor 26-17, trecându-şi în palmares titlul de campioană a ediţiei din acest an a „Trofeului Carpaţi”.
Asemenea primei partide, întâlnirea disputată sâmbătă a scos la rampă foste jucătoare de la Oltchim. Din păcate, numai două dintre acestea s-au ridicat măcar parţial la înălţimea aşteptărilor. Este vorba despre Cristina Neagu, autoare a şapte goluri în partida de sâmbătă (şi cea mai bună marcatoare a echipei noastre la „Trofeul Carpaţi”) şi Adriana Nechita, extrema având două goluri marcate.