Spitalul Balneomedcenter Sofianu


BALNEO_3Dacă pătrunzi în Râmnicu Vâlcea prin partea sudică a oraşului, pe B-dul Dem Rădulescu (o fascinantă magistrală pe patru benzi, iluminată şi flancată de largi trotuare presărate cu bănci), care „taie” zăvoiul pe o lungime de un 1 kilometru, lăsând în dreapta barajul Oltului şi în stânga ștrandul Ostro­veni, îţi răsare în faţă o construcţie impunătoare cu trei nivele, parter şi mansardă.
Asaltat de curiozitate, aveam să aflu că impozanta clădire joacă rol de clinică, destinată recuperării medicale a suferinzilor, veniţi aici din toate colţurile ţării.
Performanţele obţinute în această superbă unitate spitali­ceas­că se datorează, în primul rând, celor cinci manageri care au reuşit să polarizeze un colectiv admirabil de peste 100 de per­soane.
BALNEO_2Cu amabilitatea doamnelor: dr. Camelia Teodorescu – manager pe profil medical, Loredana Timofte şi Alina Diaconesi – manageri admi­nistrativi, aveam să aflu că această clinică, fondată pe cont propriu de inginerul Nicolae Sofianu, s-a bucurat de oficiala deschidere în iunie 2014 şi se întinde pe o suprafaţă de nouă mii de metri pătraţi, având o performantă bază de tratament cu săli şi cabinete dotate cu aparatură şi tehnologie de ultimă generaţie pentru evaluarea şi stabilirea diagnosticelor, în vederea ameliorării, vindecării şi prevenţiei afecţiunilor.
„Abordarea pe care o are această unitate spitalicească, subliniază d-na manager Alina Diaconesi, când este vorba de pacient şi de sănătatea acestuia, este una holistică”.
Mai trebuie ştiut că este cel mai mare şi cel mai bine dotat spital cu acest specific de recuperare medi­cală din Oltenia, că lucrează aici un număr de 15 medici evaluatori, for­maţi în centrele universitare de re­nu­me la noi din ţară de a căror com­petenţă beneficiază toţi solicitanţii.
La ora actuală, sunt încadraţi cu statut permanent un număr de şapte medici primari, precum: Va­le­ria Bălăşanu (balneologie şi recu­pe­rare); Alina Stoica şi Drosu Ana Ma­ria (recuperare medicală); Mihaela Dră­guşin şi George Trelea (medi­cină internă); Cosmin Dugan, venit de la „Ana Aslan” Bucureşti (ge­ria­trie şi gerontologie); OUNOUNOU WA GOBILA (cardiologie), iar ceilalţi medici sunt abordaţi în calitate de colaboratori pentru specialităţile: ortopedie, oncologie, ginecologie, en­terologie, pediatrie, pneu­mo­lo­gie, neurologie, acupunctură, dia­bet, psihiatrie, reumatologie, boli de nutriţie.
Pacienţii cu trimiteri de la medicul de familie beneficiază de servicii medicale gratuite, axate pe investigaţii, medicaţie şi tratament cu patru proceduri pe zi, condiţii hoteliere de locuit şi trei mese pe zi, în regim de contracost.
Fiind vorba de respectarea regimului alimentar, n-am putea să omitem implicarea tânărului dieteti­cian Rudolf Anton, care se consultă sistematic cu fiecare pacient, invitând, la anumite intervale, să se coboare cu liftul în sala de şedinţe pentru lămuriri pe teme nutriţioniste.
În schema bazei de tratament sunt un număr de 60 de asistenţi medicali, care lucrează în ture de zi sau de noapte, cuprinşi de un elan tineresc debordant.
Le-am surprins în exerciţiul func­ţiunii pe Manolea Mihaela (asistent şef departament), pe Liţă Mădălina şi pe Viorel Cerasela, pe Şuvăroiu Alexandra şi Piţuru Laura care alergau în cele trei sectoare, atente cu distribuirea și administra­rea medicaţiei, precum şi a stării pacienţilor, înregistrând tensiunea fiecăruia dimineaţa şi seara.
Aflaţi în febra activităţii, kinote­ra­peu­ţii Ionescu Alexandru, Bercea Mihai, Răzvan Vasile, Mirabela Constantin şi Cristina Giornoiu alergau voioşi de la un aparat la altul, ajutându-i pe cei în suferinţă să valorifice la maximum proce­durile tămăduitoare.
De acelaşi entuziasm era cuprins şi tânărul profesor de sport Alexandru Stătescu. N-am văzut acolo feţe plictisite ori tărăgănări.
Tot la superlativ se achitau de îndatoriri şi infirmierele Iordăchescu Niculina, Creţu Elena, Rădulescu Florentina şi Cerbu Cristina, care asigură curăţenia exemplară şi impecabila servire a mesei la fiecare cameră.
În fine, invocând apoftegma lui Martin Heidegger, care spune că „numai un Dumnezeu ne mai poate salva”, am putea adăuga că, împreună cu El, aparatul medical de la Clinica Sofianu reuşeşte să vindece, să amelioreze şi să prevină afecţini medicale, prelun­gind vieţi şi salvând oamenii de (la) încorsetările apăsătoarelor maladii.
8 februarie 2016
Cu respect,
pacientul Gh. Mihai (79 ani şi 8 luni)