Cu trei jucătoare de la SCM Râmnicu Vâlcea în lot, Spania a pierdut dramatic finala Campionatului Mondial


Duminică, la orele prânzului, iubitorii sportului din țara noastră au putut urmări un spectacol de înaltă calitate în finala Campionatului Mondial din Japonia. Cea mai așteptată întrecere handbalistică a anului 2019 și-a consumat ultimul act punând față în față două protagoniste a căror prezență în marea finală era greu de anticipat chiar și de către specialiștii acestui sport înaintea debutului turneului. Spania și Olanda, două dintre revelațiile turneului final, se aflau gata să se lupte pentru primul lor trofeu suprem din istorie. Olanda a lăsat uneori senzația că ar fi echipa mai bună a acestui meci, însă nici Spania nu s-a lăsat mai prejos, oferind în mai multe momente o replică pe măsură. «Portocala mecanică» a fost echipa mai bună a primei reprize, olandezele intrând la vestiare cu un avantaj de trei goluri, scor 16-13.
«Furia roja» și-a găsit motivația și concentrarea necesare la pauza întâlnirii, ibericele revenind mai determinate de la vestiare și cu gândul de a da totul pe teren pentru a răsturna avantajul olandezelor. Ca și în alte meciuri, cele trei jucătoare de la SCM Râmnicu Vâlcea au avut de jucat un rol decisiv în naționala Spaniei. Marta Lopez, Fraga Fernandez și Mireya Gonzalez au «filtrat» multe baloane la linia de nouă metri, talentatele handbaliste fiind și «guri de foc» pentru Spania în anumite momente. O altă jucătoare din naționala Spaniei care s-a remarcat în finala Campionatului Mondial și, mai ales, în repriza secundă, a fost Alexandrina Barbosa. Sandy, cunoscută și îndrăgită de publicul vâlcean de pe vremea în care evolua pentru Oltchim Râmnicu Vâlcea a rămas aceeași jucătoare incisivă, care, în zi bună, poate marca din orice poziție.

Ultimul minut: epopeea dramatismului!

Spania a forțat mult în repriza secundă și, mai ales, pe finalul acesteia. Olandezele s-a văzut «tăvălite» bine de către iberice în unele momente, iar echilibrarea balanței în ceea ce privește numărul de goluri marcate de cele două echipe chiar s-a produs. Și nu oricând, ci chiar în ultimul minut. Zecile de secunde din finalul meciului au fost de-a dreptul dramatice, ambele echipe având posibilitatea de marca golul cu care să «pună mâna» pe mult-râvnitul trofeu! Spania a marcat pentru 29-29 la intrarea în ultimul minut. Olandezele au avut atacul, dar s-au pripit într-un moment atât de important și au pierdut mingea. Ibericele au vrut să vină repede peste «portocale» și să treacă în avantaj, dar antrenorul lor a solicitat timp de odihnă. Tehnicianul le-a explicat ce trebuie să facă în ultima jumătate de minut, însă, asemenea olandezelor la faza anterioară, ibericele au greșit. Mingea a ajuns în posesia portăriței olandeze, care a încercat să degajeze spre mijlocul terenului.

O fostă jucătoare de la HCM Baia Mare a marcat golul de aur pentru olandeze

Sub tensiunea partidei, o jucătoare din naționala Spaniei nu și-a mai dat seama că încalcă regulamentul și a încercat să o blocheze pe portărița olandezelor chiar la limita careului de șapte metri. Cum o astfel de procedură este sever sancționată în acest sport (cu cartonaș roșu pentru jucătoarea care a greșit și cu aruncare de la șapte metri în defavoarea echipei care a comis greșeala), arbitrele franceze Bonaventura nu au avut decât să aplice regulamentul. Spre disperarea antrenorului spaniol care a trăit ultima fază cu mâinile pe cap (probabil era în stare să și le pună și la ochi), Lois Abbingh a mers pentru a executa aruncarea de la șapte metri. Chiar dacă portărița Spaniei a făcut totul pentru a împiedica golul lui Abbingh, olandeza și-a atins scopul și a perforat poarta ibericelor chiar când gongul de final se făcea auzit în sală.
Olanda a cucerit astfel primul ei trofeu din istorie, în urma unui gol marcat de Abbingh, fostă jucătoare la HCM Baia Mare. Bucuria olandezelor a fost maximă, acestea sărbătorind minute bune pe teren câștigarea trofeului. Din păcate pentru cele trei jucătoare de la SCM Râmnicu Vâlcea, finalul meciului le-a adus mai multe lacrimi decât zâmbete, Spania ratând posibilitatea de a-și adjudeca mult râvnitul trofeu de regină a handbalului feminin mondial!

Rusia a câștigat medalia de bronz

După ce a fost învinsă în semifinale de echipa care avea să cucerească trofeul suprem, Rusia lui Ambros Martin nu a mai avut altă opțiune la Campionatul Mondial din Japonia decât aceea de a se lupta pentru locul al treilea. Chiar dacă era văzută una dintre cele mai puternice echipe prezente la turneul final din „Țara Soarelui Răsare”, Rusia a avut de luptat până a obține chiar și medalia de bronz. De altfel, prin prisma sonorității din acest sport a echipelor care s-au duelat în finala mică, Rusia și Norvegia, s-ar putea spune chiar că aceasta a fost adevărata finală. Nu a fost însă așa, Olanda și Spania dovedind pe teren că au fost echipele cele mai bune de la turneul final.
Revenind la finala mică a Campionatului Mondial, disputată duminică dimineața (după fusul orar al României, nu al Japoniei), trebuie spus că Rusia își anunțase intențiile clare de a pune mâna pe medaliile de bronz încă din prima repriză. Sportivele pregătite de antrenorul Martin Ambros (fost selecționer al României până în vara acestui an) au intrat la vestiare cu trei goluri avantaj (scor 18-15) și devenise clar faptul că Norvegia va avea o misiune destul de dificilă în tentativa a întoarce soarta partidei în favoarea sa. Misiune care s-a dovedit chiar imposibilă, tot Rusia fiind echipa mai bună și în partea secundă. Meciul s-a încheiat cu victoria Rusiei, scor 33-28, iar Ambros Martin a reușit să își îndeplinească obiectivul pentru care a plecat în mare grabă de la naționala României: câștigarea unei medalii mondiale de pe banca tehnică a Rusiei.

Clasamentul celor mai bune opt echipe

În urma disputării ultimelor meciuri de clasament din cadrul Campionatului Mondial de handbal feminin din Japonia, ierarhia finală a celor mai valoroase opt naționale prezente la această ediție este următoarea: Olanda – medalie de aur și câștigătoarea trofeului; Spania – medalie de argint, Rusia – medalie de bronz, Norvegia – ocupanta poziției a patra. În clasament, au urmat: Muntenegru (locul cinci), Serbia (locul șase), Suedia (locul șapte) și Germania (locul opt).