Sindicatele din sănătate SE RIDICĂ ÎMPOTRIVA CREȘTERII ARTIFICIALE a prețurilor la energie


Federația „Solidaritatea Sanitară” este solidară cu colegii care protestează împotriva creșterii artificiale a prețurilor la energie
Printr-un comunicat oficial de presă, Federația „Solidaritatea Sanitară” anunță că se declară solidară cu protestul împotriva creșterii artificiale a prețurilor la energie:
„În bună măsură, această creștere aberantă este efectul acțiunilor pentru interesele «băieților deștepți din energie». Experiența efectelor acțiunilor desfășurate de «băieții deștepți din sănătate», o categorie similară către care se scurg o bună parte din fondurile publice de sănătate, reprezintă o dovadă a modului în care spitalele publice sunt private de disponibilități financiare semnificative.
Criza energetică afectează în mod direct și lucrătorii din sectorul public de sănătate, efectele ei cumulate determinându-le o scădere semnificativă a puterii de cumpărare. Blocarea creșterilor salariale prevăzute de legea salarizării combinată cu inflația determinată de prețurile la energie a împins deja circa 30% din lucrătorii din sistemul public de sănătate în zona de sărăcie salarială. Acest context nefericit a făcut ca lupta pentru creșterea veniturilor tuturor lucrătorilor din sănătate să se transforme rapid într-una pentru anularea scăderii puterii de cumpărare. Toate acestea sunt motive cât se poate de juste pentru ca guvernul să aplice urgent și integral legea salarizării, majorând veniturile salariale pentru toate categoriile de personal din sănătate.
Creșterea prețurilor la energie afectează în egală măsură și unitățile publice de sănătate, nevoite să suporte costuri din ce în ce mai ridicate, pentru care nu au asigurată finanțarea necesară. Totodată, inflația determinată de această criză accentuează deficitul de finanțare al unităților sanitare, creșterea deficitelor determinând rapid scăderea calității serviciilor medicale și scăderea calității vieții profesionale a lucrătorilor din sănătate. Nu putem sacrifica interesele unui întreg popor pentru creșterea fără măsură a profiturilor unor privilegiați ai sistemului!”.
Sursă foto: Arhivă