ȘEDINȚĂ EXTRAORDINARĂ în această seară la Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Vâlcea! OPT LOCALITĂȚI au rate foarte ridicate de infectare!


Membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Vâlcea, întruniți în ședință extraordinară vineri, 23 aprilie 2021, au adoptat noi măsuri în vederea gestionării pandemiei de COVID-19 în județ. Acestea vin ca urmare a modificării ratei de incidență cumulată a cazurilor de îmbolnăvire în ultimele 14 zile în anumite localități.
Astfel, potrivit Hotărârii CJSU nr. 24/2021, începând cu data de 25 aprilie, ora 00.00, în funcție de incidența înregistrată în fiecare localitate, autoritățile locale, operatorii economici și persoanele fizice și juridice din județ, vor pune în aplicare prevederile Hotărârii Guvernului nr. 432/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României.
Facem precizarea că, începând de vineri, 23 aprilie 2021, în localitățile în care rata de incidență cumulată a cazurilor de COVID-19 a scăzut sub 3,5/1.000 de locuitori (cum este și cazul municipiului Râmnicu Vâlcea), circulația persoanelor este permisă fără restricții până la ora 22.00, iar programul de funcționare a magazinelor/centrelor comerciale este până la ora 21.00.

Probleme în opt comune din județ

În prezent, în județul Vâlcea, sunt opt comune (Glăvile, Gușoeni, Popești, Grădiștea, Lădești, Voicești, Prundeni, Șușani) care au o rată de incidență cuprinsă între 4 și 7,5/1.000 de locuitori. Aici urmează să aplice restricțiile prevăzute în H.G. nr. 432/2021, respectiv închiderea magazinelor/centrelor comerciale la ora 18.00 și interzicerea circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 20.00 – 05.00, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică. Aceste măsurile își încetează aplicabilitatea atunci când incidența cumulată a cazurilor noi de COVID-19 din localitate va fi mai mică sau egală cu 3,5/1.000 de locuitori.

Și în alte șase localități situația este îngrijorătoare

În alte șase localități (Oteșani, Tomșani, Amărăști, Bărbătești, Bunești, Călimănești) se înregistrează rate de incidență cuprinse între 3 și 4/1.000 de locuitori. Potrivit prevederilor în vigoare, restaurantele și cafenele situate în interiorul clădirilor, instituțiile de concerte/spectacole și operatorii economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc din aceste localități urmează să suspende activitatea cu publicul. În localitățile în care rata de incidență este mai mare de 3/1.000 de locuitori, operatorii economici din domeniul jocurilor de noroc își pot desfășura în continuare activitatea cu publicul dacă vând bilete de tip LOTO, pariuri și lozuri.

29 de localități au rate de infectare cuprinse între 1,5 și 3 la mie

În localitățile Fârtățești, Sinești, Titești, Muereasca, Voineasa, Râmnicu Vâlcea, Horezu, Drăgășani, Drăgoești, Budești, Roșiile, Lăpușata, Ocnele Mari, Ștefănești, Bujoreni, Malaia, Brezoi, Măldărești, Băile Olănești, Păușești-Măglași, Galicea, Dăești, Măciuca, Stănești, Boișoara, Bălcești, Costești, Dănicei și Băbeni se înregistrează rate de incidență cumulată a cazurilor de COVID-19 cuprinse între 1,5 și 3/1.000 de locuitori. Aici restaurantele și cafenelele situate la interior, instituțiile de concerte/spectacole și operatorii economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc vor funcționa la 30% din capacitatea spațiului.

Mai există și vâlceni responsabili sau… norocoși

În celelalte 46 de localități din județ, rata incidenței cumulate este mai mică de 1,5/1.000 de locuitori. Aici restaurantele și cafenelele situate la interior, instituțiile de concerte/spectacole și operatorii economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc își vor desfășura activitățile la 50% din capacitatea spațiului disponibil.
În context, este de amintit și faptul că, în cazul localităților cu incidență sub 4/1.000 de locuitori, programul de funcționare a magazinelor și centrelor comerciale este în intervalul orar 05.00 – 21.00, iar circulația persoanelor în afara locuințelor/gospodăriilor este permisă, fără restricții, în intervalul orar 05.00 – 22.00, pe tot parcursul săptămânii.

Angajații din mall-uri trebuie să știe în orice moment câte persoane se află în interior

Totodată, mall-urile din județ au obligația să permită accesul clienților doar în limita asigurării unei suprafețe utile neocupate de cel puțin șapte metri pătrați pentru fiecare persoană. În cazul celorlalte spații comerciale, această suprafață este de patru metri pătrați. Numărul maxim de clienți se va calcula în funcție de suprafața centrului comercial/magazinului și va fi afișat, prin grija administratorului, la intrarea în fiecare centru/magazin. Administratorii/proprietarii acestor centre comerciale/magazine sunt obligați să se asigure și de respectarea de către clienți a tuturor normelor de protecție sanitară în vigoare.
Precizăm că, indiferent de rata de incidență, sunt exceptate de la obligativitatea organizării activității în intervalele orare anunțate mai sus, cabinetele medicale, farmaciile, benzinăriile, cei care fac livrări la domiciliu și operatorii de transport organizat de persoane, care pot funcționa și în afara acestor intervale orare.

Cum puteți ieși afară din casă la orice oră?

Indiferent de rata incidenței, în intervalele orare cu restricții, deplasarea în afara locuinței este permisă în baza declarației sau adeverinței de serviciu doar în următoarele situații:
• interes profesional;
• asistență medicală, vaccinare, cumpărare de medicamente;
• tranzitarea localității, dovedită prin bilet au o altă modalitate de plată a călătoriei;
• îngrijirea copiilor/bătrânilor sau decesul unei rude;
• persoane aflate în pericol sau risc iminent (inclusiv victime ale violenței domestice), cu apelarea la numărul de urgență 112.
„Potrivit Hotărârii CJSU Vâlcea din 23 aprilie 2021, în situația în care rata de incidență va crește în unele localități în săptămâna 25 aprilie – 1 mai 2021, autoritățile locale, operatorii economici, precum și persoanele fizice și juridice din respectivele localități au obligația să pună în aplicare măsurile prevăzute în H.G. nr. 432/2021 în termen de 24 de ore de la publicarea ratelor de incidență pentru fiecare localitate pe site-ul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vâlcea, pe cel al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vâlcea sau pe pagina de Facebook a Instituției Prefectului – Județul Vâlcea”, au mai transmis reprezentanții Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Vâlcea după ședința de vineri.
Sursă foto: Arhivă
Material realizat cu sprijinul CJSU Vâlcea