Ședința Colegiului Prefectural și marcarea Centenarului Marii Uniri


În dimineața de luni, în cadrul întrunirii Colegiului Prefectural, s-a discutat despre un eveniment ce va fi marcat peste doar câteva zile, un eveniment marcant pentru români: Ziua Națională a României, respectiv sărbătorirea a 100 de ani de la Marea Unire.
Directorul executiv al Direcției de Cultură Vâlcea, Florin Epure, a prezentat un material intitulat „Vâlcenii și Marea Unire”, o veritabilă lecție de istorie despre câteva din personalitățile vâlcene din vremea Unirii şi contribuția acestora la realizarea mărețului act. Au fost evocați: Eugeniu Carada, Grigore Procopiu, Constantin Dissescu, Ioan Th. Florescu, Ion Gheorghe Duca şi, nu în ultimul rând, Dumitru Drăghicescu.
Ședința Colegiului Prefectural s-a încheiat cu materialul „Prefectura județului Vâlcea, în anul 1918”, prezentat de șefa serviciului Arhivele Naționale Vâlcea, Doina Glăvan.
Un moment emoționant a fost cel în care, la final, a fost citită Proclamația adresată de regele Ferdinand românilor şi implicit cetățenilor vâlceni, în perioada premergătoare Marii Uniri din 1918.