Se întâmplă în Galicea: Numai trei locuitori primesc ajutor social


Cine spunea că Vâlcea este un județ de asistați social ar trebui să se mai gândească. După schimbarea legii care stabilește criteriile de acordare a ajutoarelor sociale, tot mai puțini vâlceni se încadrează în normele necesare pentru obținerea acestui beneficiu. Iar dacă unele dintre localități încă se mai pot „mândri” cu zeci de asistați social, Galicea este una dintre campioanele de la polul opus. În localitatea păstorită de liberalii Ion Năfliu și Florea Udrea (foto), numai trei per­soa­ne beneficiază de sprijinul social. Asta în condițiile în care în comuna de pe malul stâng al Oltului viețuiesc aproape 3.000 de suflete.

Florea Udrea, viceprimar Galicea: „Pot să îl înțeleg pe un om că e bătrân sau bolnav. Dar pe cel care are 25-30 de ani, e sănătos și vrea doar ajutorul social, nu îl pot înțelege”

Mai multe informații despre această situație, una în care probabil își doresc să se afle mulți dintre edilii vâlceni, chiar dacă are și aspectele ei negative, ne-a oferit chiar viceprimarul comunei Galicea, Florea Udrea. Alesul liberal a venit și cu o idee inedită, dar cu siguranță foarte folositoare atât galicenilor care doresc să lucreze ca zilieri, cât și celor care au nevoie de astfel de servicii în gospodării: cu toții să se întâlnească dimineața, la ora 07.00, în centrul localității.
„Avem trei oameni în toată comuna la ajutor social. Este clar că noi nu avem oameni angajați cu care să putem spune că rezolvăm prea multe probleme ale comunității, așa cum ar fi cele de igienizare. Acestea ar fi cele mai numeroase, mai ales într-o comună mare, cum este Galicea. Avem numai trei oameni pentru că, de când s-a schimbat legea, iar o persoană nu trebuie să dețină mai mult de 2.000 de metri pătrați în intravilan, atunci foarte mulți cetățeni de la noi nu s-au mai încadrat. Pe de-o parte, pot spune că este bine așa. Eu am spus întotdeauna că îl înțeleg pe un om că e sărac, pe altul că e bolnav sau pe cel care e pensionar și are pensia mică. Dar pe cel care are 25-30 de ani, e sănătos și vrea doar ajutorul acela social, eu nu îl consider sărac. Pentru că toți cei care avem o bucată de pământ putem să producem ceva pe ea și să ne asigurăm strictul necesar. Cei care pot să muncească și vor să câștige un ban, pot să se strângă, așa cum am și propus o dată în cadrul unei ședințe a consiliului local, în centrul comunei. Ar putea să vină dimineața, la ora 07.00 spre exemplu. Și tot aici să vină și cei care au nevoie de oameni cu ziua. Practic, cererea de muncă din comună să se întâlnească cu oferta”, a sunat declarația edilului din Galicea, oferită în exclusivitate pentru publicația noastră.