ȘASE LOCALITĂȚI VÂLCENE, respinse de la finanțarea rețelelor de gaze


Printr-un comunicat oficial de presă, Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare (AM POIM) din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene anunță finalizarea evaluării cererilor de finanțare depuse în a doua sesiune a apelului „Dezvoltarea rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale”.
„În urma evaluărilor au fost selectate pentru finanțare, în limita alocării disponibile, primele 15 proiecte cu cel mai mare punctaj. Proiectele câștigătoare au obținut între 70,75 și 72,25 puncte. Aceste proiecte vor asigura dezvoltarea de rețele inteligente de distribuție a gazelor naturale în 45 localități. Valoarea cumulată a investițiilor este de 180 milioane euro. De remarcat că în această sesiune au fost propuse proiecte complexe, care deservesc mai multe localități și un număr mai mare de beneficiari finali. În urma primei sesiuni a apelului, au fost selectate 10 proiecte care prevăd instalarea de rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale în 18 localități. În a doua sesiune de depunere a proiectelor au fost încărcate în sistemul informatic MySMIS 219 de proiecte. După verificarea administrativă și a eligibilității au fost respinse 96 proiecte, iar 123 s-au calificat în ultima etapă de evaluare (tehnico-financiară)”, se arată în comunicat.
În cadrul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny” sunt prevăzute obiective de investiții pentru rețele de distribuție de gaze naturale, unde vor putea fi depuse proiectele care au rămas în afara limitei valorice ale apelului lansat în POIM. Menționăm că în cadrul celor două sesiuni ale apelului POIM au fost depuse 243 proiecte în valoare totală de 2,56 miliarde euro, sumă de 10 ori mai mare decât alocarea maximă a apelului (235 milioane euro).

Care sunt cele șase «nefericite»?

Lista localităților vâlcene „neselectate pentru finanțare” sunt: Râmnicu Vâlcea, Călimănești, Dăești, Roești, Bălcești, Păușești-Măglași.
Proiectele celor șase UAT-uri vâlcene depășeau 220 milioane, „Extindere rețele inteligente de distribuție gaze naturale în Orașul Călimănești, județul Vâlcea și Înființare sistem de distribuție gaze naturale în Comuna Bujoreni” având cea mai mare valoare, adică peste 65 milioane lei.