Sărbătoarea Căpşunului – ediţia a XLII-a


• tradiţia comunei Buneşti, dusă mai departe

În comuna Buneşti, condusă de Viorel Radi, unul dintre cei mai gospodari edili din judeţul nostru, va avea loc, duminică, 3 iunie, „Sărbătorea căpşunului”. Manifestare ce a ajuns la cea dea XLII-a ediţie. În legătură cu această frumoasă manifestare, primarul Viorel Radi ne-a declarat: «„Sărbătoarea căpşunului” este proiectul cultural, iniţiat în urmă cu 42 de ani, în scopul susţinerii culturii unui fruct cu potenţial în zona noastră agricolă, sursă de sănătate dar şi aducătoare de venituri pentru cultivatori. Contextul acestei sărbători ne permite să ne cunoaştem atât valorile spirituale cât şi realizările economice şi sociale.» Acest eveniment cunoscut în tot judeţul nostru, şi nu numai, este organizat în fiecare an de către Primăria comunei Buneşti, Consiliul Local Buneşti şi Căminul Cultural Buneşti, în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea din cadrul Consiliul Judeţean Vâlcea, Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Vâlcea din cadrul Prefecturii Judeţului Vâlcea, Camera Agricolă Judeţeană Vâlcea, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Vâlcea şi Palatul Copiilor Râmnicu-Vâlcea.

Programul manifestărilor, ce se desfăşoară în această zi de sărbătoare pentru comuna Buneşti, va debuta, în Sala de festivităţi a Primăriei Buneşti, între orele 9.00-10.00, cu consultaţii agricole oferite de cercetători, specialişti în domeniul culturii căpşunului, reprezentanţi ai instituţiilor abilitate de la nivelul judeţului; vizitarea expoziţiei cu soiuri de căpşuni nou introduse în cultură şi adaptate condiţiilor pedo-climatice locale. La această expoziţie participă cultivatori de căpşuni din mai multe zone ale judeţului nostru.

Apoi, pe traseul Şcoala cu clasele I-VIII – Primăria comunei Buneşti, între orele 10.00-10.30, se va desfăşura parada „Alaiul tradiţional al cultivato­rilor de căpşuni”, în frunte cu primarul comunei, însoţiţi de Fanfara „Gabriel Chaborschi” a Palatului Copiilor Râmnicu-Vâlcea, urmată de hora cultivatorilor.

De la 11.00-11.45, va avea loc des­chiderea oficială a celei de a XLII-a edi­ţii a sărbătorii, pe o scenă ampla­sată în aer liber, special amenajată cu această ocazie. Vor rosti alocuţiuni: Viorel Radi, primarul comunei Buneşti; reprezentanţi ai organismelor alese democratic la nivelul judeţului şi al Parlamentului României; specialişti în domeniul agriculturii; iar în încheiere vorbește prof. Mihai Ilie, iniţiatorul acestui frumos proiect. Bineînțeles, nu va lipsi nici festivitatea de premiere a cultivatorilor cu rezultate deosebite în anul 2012.

Programul va continua, începând cu ora 12.00, cu un concert susţinut de Orchestra „Rapsodia vâlceană” a Centrului Judeţean pentru Conserva­rea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea, urmat de un spectacol artistic susţinut de interpreţi îndrăgiţi ai cântecului popular românesc.

Aşadar, o zi specială, cu tradiţie, sărbătorită cu fast de locuitorii comu­nei Buneşti.