Sărbătoare la Costești: hramul Bisericii 44 izvoare -„Schitul de sub Piatra”


Azi, în Vinerea Luminată, de Izvorul Tămăduirii, Biserica 44 de Izvoare – unul dintre simbolurile comunității de la Costești își sărbătorește hramul, moment la care sunt așteptați să ia parte zeci și, în funcție de vreme, poate chiar sute de pelerini.
Situată în satul Pietreni, la extremitatea nord-vestică a acestuia, și la poalele Munților Buila-Vânturarița, fiind înconjurată de codrii seculari și livezi de pruni și meri, biserica se înalță spre cer de pe malul stâng al râului Costesti, la ieșirea acestuia din Cheile cu același nume.
Numele bisericii – “44 de izvoare” – vine probabil de la mulțimea izvoarelor minerale ce se găsesc în zonă, multe dintre acestea fiind vindecătoare de multe boli, motiv pentru care, pe vremuri, s-a construit și o bază de tratament.
Inițial, biserica a fost metoc al Mănăstirii Bistrița, cunoscută fiind sub numele de “Schitul de sub Piatra”. Schitul este atestat documentar din anul 1701, conform inscripției de la intrare. Această biserică a fost construită de egumenul Ștefan al Mănăstirii Bistrița. Din vechiul schit nu s-a mai păstrat decât biserica și un zid de incintă.
Biserica 44 de Izvoare este o biserică simplă, în formă de navă, cu pridvor închis (ulterior), naos și altar, având ca ornamentație exterioară câteva brâuri de cărămidă aparentă și un fronton cu icoana Sfântului Ștefan. Ea este acoperită cu șiță, acoperișul în patru ape fiind de o zveltețe foarte elegantă.
Pictura este opera pictorului bistrițean Efrem Zugravul. Biserica a fost vizitată de regele Carol și de Alexandru Odobescu. De la biserică, pe o potecă nemarcată înspre nord-vest, se poate ajunge, după cinci minute de urcuș, în Cheile Costeștilor.
n grupaj realizat de Ionuț POPA
TAG: