Reglementări privind dezvoltarea durabilă a zonelor montane


În ședința Guvernului din data de 23 mai 2019, a fost aprobată o Hotărâre prin care se reglementează componența, atribuțiile și responsabilitățile Comitetului de masiv și ale Consiliului Național al Muntelui. Pentru Comitetul de masiv s-au stabilit: modul de organizare și adoptare a deciziilor, constituirea unei comisii tehnice și a unor comisii de specialitate, precum și atribuțiile și responsabilitățile acestuia. Comitetul de masiv este format din 18 membri și are în componență reprezentanți ai unor instituții și organizații din cadrul grupei de munți.
În ceea ce privește Consiliul Național al Muntelui s-a aprobat constituirea unei comisii tehnice și a unor grupuri de lucru de specialitate, precum și atribuțiile și responsabilitățile acestuia. Consiliul Național al Muntelui, ce are rol consultativ și asigură legătura dintre Guvern şi reprezentanţii zonei montane, pentru punerea în aplicare a strategiilor şi politicilor specifice acesteia este prezidat de primul-ministru și este format din 23 de membri, reprezentanți ai unor ministere și ai altor entități specifice.
Prezentul act normativ a avut la bază mai multe consultări cu principalii factori interesați de dezvoltarea durabilă a zonei montane precum și cu reprezentanți ai organizațiilor guvernamentale și institutelor de cercetare implicate direct în activități pentru protecția și dezvoltarea durabilă a zonei montane.
Reamintim că la data de 02.08.2018 a intrat în vigoare Legea muntelui nr. 197/2018, care reglementează modalitățile de protecție și dezvoltare durabilă și incluzivă a zonei montane, prin valorificarea resurselor naturale și umane, creșterea nivelului de trai, stabilizarea populației, menținerea identității culturale, creșterea puterii economice la nivel local și național, în condițiile păstrării echilibrului ecologic și protecției mediului natural. Legea muntelui prevede ca, pentru fiecare grupă de munți, să se constituie câte un Comitet de masiv, cu rol consultativ în aplicarea politicilor şi strategiilor de dezvoltare şi protecţia mediului montan, la nivelul teritoriului respectiv.