PSD pregăteşte terenul pentru despărţirea de PNL


Secretarul general al Parti­dului Democrat Liberal (PDL), Ioan Oltean, susţine, într-un co­mu­nicat de presă remis marţi AGERPRES, că Partidul Social Democrat (PSD) pregăteşte te­re­nul pentru despărţirea de Par­ti­dul Naţional Liberal (PNL), in­vo­când „declaraţiile liderului PSD Adrian Năstase, conform cărora, în cadrul USL, PSD şi PNL vor avea probleme în a-şi ar­moniza poziţiile”.  “Declaraţiile lide­rului PSD Adrian Năstase con­form cărora, în cadrul USL, PSD şi PNL vor avea probleme în a-şi armoniza poziţiile, sunt un prim indiciu că PSD pre­gă­teş­te terenul pentru despărţirea de PNL. Ne era clar încă de la înce­putul formării Alianţei Socia­lis­te că aceasta nu reprezintă de­cât un experiment de etapă pentru PSD, lucru care devine din ce în ce mai clar”, se arată în comunicatul semnat de Ioan Oltean.

Potrivit acestuia, „contextul alegerilor parţiale din Maramu­reş şi Neamţ reprezintă doar un pretext de comunicare în stra­te­gia politică gândită de fostul premier”, Ioan Oltean afirmând că “PDL îşi doreşte ca USL să re­ziste, în această formulă, cel puţin până la alegerile parla­men­tare de anul viitor”. “În acest fel, cetăţenii au de ales între două feluri distincte de a face politică: pe de o parte USL, o cons­trucţie de stânga, dema­go­gi­că, născută din părinţi imaturi şi risipitori, iar pe de altă parte PDL, un partid de centru-dreap­ta, adept al reformelor struc­tu­rale şi capabil să ia măsuri co­recte pentru stabilitatea eco­no­mică a României”, se arată în comunicat.

Ioan Oltean mai spune că democrat-liberalii nu cred că “USL are o speranţă de viaţă atât de îndelungată” întrucât, de-a lungul timpului, “PSD, PNL şi PC au dovedit că au ADN-ul trădării bine fixat în structura lor politică”. Liderul PDL îşi argu­men­­tează afirmaţia susţinând că PSD, PNL şi PC “şi-au trădat de fiecare dată partenerii politici şi înţelegerile politice avute”. “În 2004, PC a trădat PSD, intrând la guvernare alături de Alianţa PNL-PD, deşi conservatorii can­di­daseră pe liste comune cu par­tidul lui Adrian Năstase. În 2007, PNL a dat afară din Gu­vern PD, deşi candidase pe liste alături de democraţi iar PD şi Traian Băsescu îşi respectaseră înţelegerea şi îl instalaseră prim-ministru pe Călin Popescu Tăriceanu. În 2009, PSD, deşi avea o înţelegere informală cu PNL de a forma împreună Gu­vernul, s-a alăturat guvernului PDL”, susţine Ioan Oltean.

În opinia sa, în acest mo­ment, “USL este menţinută în viaţă artificial de sondajele de opinie comandate şi coordonate de Victor Ponta şi Crin Antonescu”. “Dacă în cazul PSD este evident că avem de-a face cu o strategie politică iar intenţia reală a acestui partid nu este de a menţine USL, în cazul PNL nu putem vorbi decât de naivitate”, se mai arată în comunicatul semnat de democrat-liberal. El susţine că “este doar o chestiu­ne de timp până când liderii politici cu experienţă ai PNL vor forţa desprinderea de pe orbita PSD, dându-şi seama de aventura în care Crin Antonescu a târât PNL”.