PROBLEME ÎN ȘASE LOCALITĂȚI DIN VÂLCEA. Noi măsuri pentru limitarea răspândirii virusului!


Membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Vâlcea, întruniți în ședință extraordinară la ordinul prefectului Sebastian Fârtat, au aprobat vineri, 2 aprilie 2021, noi măsuri în vederea gestionării pandemiei de COVID-19 în județ. Acestea vin ca urmare a creșterii ratei de incidență cumulată a cazurilor de îmbolnăvire în ultimele 14 zile în anumite localități.
Astfel, potrivit Hotărârii CJSU nr. 20/2021, începând de sâmbătă, 3 aprilie 2021, în funcție de incidența înregistrată în fiecare localitate, autoritățile locale, operatorii economici și persoanele fizice și juridice din județ, sunt obligați să pună în aplicare prevederile privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României.

Râmnicul, pe lista localităților cu restricții severe!

În prezent, în județul Vâlcea, sunt șase localități (Vlădești, Măldărești, Râmnicu Vâlcea, Horezu, Călimănești și Oteșani) care au o rată de incidență cuprinsă între 4 și 7,5/1.000 de locuitori. Pe teritoriul acestora se vor aplica restricțiile prevăzute în H.G. nr. 348/25.03.2021, respectiv închiderea magazinelor/centrelor comerciale la ora 18:00 și restricționarea circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 22:00 – 05:00, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică. Totodată, se închid sălile de sport și fitness în localitățile în care rata incidenței depășește 4/1.000 de locuitori.

Alte șapte localități se află la limita inferioară a «Codului Roșu»

În plus, alte șapte localități (Sutești, Nicolae Bălcescu, Ionești, Perișani, Ocnele Mari, Păușești-Măglași și Roești) înregistrează rate de incidență cuprinse între 3 și 4/1.000 de locuitori. Pentru acestea se vor aplica măsurile prevăzute în H.G. nr. 293/2021, respectiv suspendarea activității cu publicul a restaurantelor și cafenelelor situate în interiorul clădirilor, a instituțiilor de concerte/spectacole și a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc.
În localitățile Lădești, Glăvile, Băbeni, Pietrari, Drăgășani, Tomșani, Pesceana, Băile Govora, Brezoi, Bujoreni, Mihăești, Popești, Crețeni, Ștefănești, Orlești, Bărbătești, Galicea, Budești, Voineasa, Voicești, Lăpușata, Bunești, Stoenești, Ștefănești, Amărăști, Malaia, Șușani, Dăești, Drăgoești, Băile Olănești, Berislăvești, Milcoiu și Stroești, localități cu o incidență cumulată a cazurilor de COVID-19 cuprinsă între 1,5 și 3/1.000 de locuitori, restaurantele și cafenelele situate la interior, instituțiile de concerte/spectacole și operatorii economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc vor funcționa la 30% din capacitatea spațiului,. Pentru celelalte localități din județ, care înregistrează incidențe sub 1,5/1.000 de locuitori, acestea vor funcționa la 50% din capacitatea spațiului.

Toți vâlcenii au interdicția de a ieși (fără motiv justificat) noaptea din case!

Precizăm că în cazul localităților cu incidență sub 4/1.000 de locuitori, programul de funcționare a magazinelor și centrelor comerciale este în intervalul orar 05.00 – 21.00, iar circulația persoanelor în afara locuințelor/gospodăriilor este permisă, fără restricții, în intervalul orar 05.00 – 22.00, pe tot parcursul săptămânii.
Indiferent de rata incidenței, în intervalele orare cu restricții, deplasarea în afara locuinței este permisă în baza declarației sau adeverinței de serviciu doar în următoarele situații:
• interes profesional;
• asistență medicală, vaccinare, cumpărare de medicamente;
•tranzitarea localității, dovedită prin bilet au o altă modalitate de plată a călătoriei;
• îngrijirea copiilor/bătrânilor sau decesul unei rude;
• persoane aflate în pericol sau risc iminent (inclusiv victime ale violenței domestice), cu apelarea la numărul de urgență 112.

Șapte metri pătrați pentru fiecare persoană care ajunge la mall!

Totodată, membrii CJSU Vâlcea au hotărât ca mall-urile din județ să permită accesul clienților doar în limita asigurării unei suprafețe utile neocupate de cel puțin șapte metri pătrați pentru fiecare persoană. În cazul celorlalte spații comerciale, această suprafață este de patru metri pătrați. Numărul maxim de clienți se va calcula în funcție de suprafața centrului comercial/magazinului și va fi afișat, prin grija administratorului, la intrarea în fiecare centru/ magazin. Administratorii/ proprietarii acestor centre comerciale/ magazine sunt obligați să se asigure și de respectarea de către clienți a tuturor normelor de protecție sanitară în vigoare.

Farmaciile, benzinăriile, firmele de livrare la domiciliu pot funcționa și noaptea!

Indiferent de rata de incidență, sunt exceptate de la obligativitatea organizării activității în intervalele orare anunțate mai sus, cabinetele medicale, farmaciile, benzinăriile, cei care fac livrări la domiciliu și operatorii de transport organizat de persoane, care pot funcționa și în afara acestor intervale orare. Potrivit Hotărârii CJSU Vâlcea din 2 aprilie 2021, în situația în care rata de incidență va crește în unele localități în săptămâna 3-9 aprilie, autoritățile, operatorii economici, precum și persoanele fizice și juridice din respectivele localități au obligația să pună în aplicare măsurile prevăzute în H.G. 293/2021 și în H.G. nr. 348/2021, în termen de 24 de ore de la publicarea ratelor de incidență pentru fiecare localitate pe site-ul Direcției de Sănătate Publică Vâlcea, pe cel al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vâlcea sau pe pagina de Facebook a Instituției Prefectului – Județul Vâlcea. Măsurile instituite în localitățile cu incidență mai mare de 4/1.000 de locuitori își încetează aplicabilitatea atunci când aceasta va fi mai mică sau egală cu 3,5/1.000 de locuitori.
Material realizat cu sprijinul CJSU Vâlcea