Prin implementarea Legii nr. 248/2015, 2.600 de copii săraci din Vâlcea, ajutați să meargă la grădiniță


Finele săptămânii trecute a adus în Vâlcea reprezentanți ai Asociației Ovidiu Ro, cei care, inițial, au implementat un program pilot de ajutorare a copiilor din familii defavorizate să meargă la grădiniță, după care totul s-a concretizat într-un cadru legal: Legea nr. 248/2015. Legea nr. 248/2015 sau ,,Legea Fiecare Co­pil la Grădiniță” – votată în Parla­mentul României și promulgată de președinte în noiembrie 2015 – încurajează prezența la grădiniță a copiilor între 3 și 6 ani prin acor­darea unui tichet social pentru grădiniță de 50 de lei lunar. Sti­mulentul se acordă familiilor cu mai puțin de 284 de lei venituri lunare pe membru de familie (2 x Venitul Minim Garantat pentru o per­soană singură) și este condi­ționat de prezența zilnică a celor mici la grădiniță. Legea nr. 248/2015 răspunde obiectivelor cu privire la reducerea abandonului școlar (la 11.3%) și a sărăciei și inechității sociale ce derivă din Strategia Europa 2020.
În 2014, rata abandonului școlar în România ajunsese la 18.5% și se estimează că, în prezent, doar unul din trei copii săraci beneficiază de educație timpurie. Potrivit Ministerului Muncii, mai mult de 111.000 de copii sunt eligibili pentru a primi tichetul social pentru grădiniță. În județul Vâlcea, în cele 89 de localități sunt aproximativ 2.678 de potențiali beneficiari ai progra­mului. Timp de cinci ani, Ovidiu Ro a implementat acest program pilot cu finanțare privată și prin volun­tariat. Începând cu 15 februarie, costul tichetelor sociale pentru gră­diniță este acoperit de la bugetul de stat, iar responsabilitățile imple­men­tării eficiente a programului revin primarilor și directorilor de școală. Întrucât primul an de implementare are un rol cheie în succesul programului național, Ovidiu Ro organizează săptămâna viitoare un concurs național în urma căruia va susține financiar și logistic, din surse de finanțare privată, 10 județe cu număr mare de copii săraci, oferindu-le echipe­lor locale suport pentru imple­mentarea tuturor componentelor programului pilot Fiecare Copil în Grădiniță (dincolo de tichetele sociale pentru grădiniță, acoperite de la bugetul de stat), cum ar fi rechizitele necesare la clasă.
Menționăm că instruirea de vineri cu primarii, asistenții sociali, directorii de unități de învățământ a fost una interesantă și rămâne de văzut câţi vor răspunde prompt acestui program.