Primăria Costești, cu ochii pe banii „Casa Verde”


• Școala Ferigile ar putea beneficia de fondurile guvernamentale pentru o nouă centrală termică

După cum vă informam și în edițiile precedente, persoanele juridice pot aplica în cadrul Programului „Casa Verde”, cuantumul maxim ce poate fi solicitat fiind de patru milioane de lei, potrivit Administrației Fondului pentru Mediu (AFM). Prin intermediul Programului „Casa Verde”, persoanele juridice pot beneficia de finanțare prin AFM pentru instalarea, înlocuirea sau completarea sistemelor de încălzire clasice cu cele care folosesc energie verde, regenerabilă. O instituție solicitantă poate depune, în cadrul unei sesiuni de finanțare, o singură cerere de finanțare.
În condițiile date, unitățile administrativ-teritoriale, instituțiile publice și unitățile de cult vor putea depune dosarele de finanțare la registratura sediului AFM în perioada 17 octombrie – 14 noiembrie 2016. Unitățile administrativ-teritoriale, instituțiile publice sau unitățile de cult pot solicita finanțare pentru mai multe imobile/obiective în cadrul aceleiași cereri de finanțare, însă cuantumul acesteia nu poate depăși două milioane de lei pentru instituțiile publice, respectiv 500.000 lei pentru unitățile de cult. De asemenea, se acordă finanțare de maximum 500.000 de lei pentru unitățile administrativ-teritoriale cu un număr de locuitori mai mic de 3.000 și de cel mult un milion de lei pentru unitățile administrativ-teritoriale cu un număr de locuitori cuprins între 3.000 și 20.000. Totodată, unitățile administrativ-teritoriale cu un număr de locuitori cuprins între 20.000 și 50.000 pot primi până la două milioane lei finanțare, cele cu un număr de locuitori cuprins între 50.000 și 100.000, de până la trei milioane de lei și, nu în ultimul rând, unitățile administrativ-teritoriale cu un număr de locuitori mai mare de 100.000 ar putea accesa de la Fondul pentru Mediu maximum patru milioane de lei.
Finanțarea acordată persoanelor juridice va acoperi proiecte de instalare a sistemelor care utilizează energie solară și energie geotermală, la fel ca în cazul persoanelor fizice, dar și sisteme care folosesc drept combustibil gaz de fermentare a deșeurilor, a nămolurilor din instalațiile de epurare a apelor uzate, biogaz sau centrale termice pe baza de resturi și deșeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice.
Una dintre administrațiile locale extrem de interesate de acest program este cea din Costești unde social-democratul Toma Peștereanu (foto) dezvăluie că planul primăriei este o nouă centrală pentru școala Ferigile: „Normal că suntem interesați și am demarat deja conceperea dosarului. Într-o primă fază, gândul nostru este pentru școala cea mare, vom vedea dacă se repetă isteria de la fondurile pentru persoanele fizice. Ar fi o investiție extrem de utilă”, au fost cuvintele alesului de la Costești.