Prima instalaţie de pe Platforma Petrochimică Arpechim Piteşti va porni la sfârşitul lunii mai, odată cu împlinirea a 45 de ani de existenţă de către Oltchim


Bucureşti, 23 mai – Conducerea societăţii Oltchim SA Râmnicu Vâlcea anunţă pornirea până la sfârşitul lunii mai a primei instalaţii din petrochimia de pe platforma Arpechim Piteşti.

Începând cu 19 mai 2011, s-au pus în funcţiune rampele de descărcare materii prime şi sistemul de faclă din cadrul Complexului Petrochimic Piteşti. Aceste rampe, împreună cu depozitele aferente vor deservi noua instalaţie de separare Propan Propilenă. Această instalaţie va produce 56.000 to/an materii prime – propilenă şi propan. În prezent, instalaţia de Propan – Propilenă se află în probe tehnologice, punerea ei în funcţiune urmând să aibă loc până la sfârşitul lunii mai.

„Prin punerea în funcţiune a acestei instalaţii vom reuşi să securizăm o parte din alimentarea cu ma­terii prime a combinatului Oltchim, şi anume aprovizionarea cu propilenă pentru propenoxid şi oxo-alcooli, precum şi aprovizionarea cu propan care va fi folosit ca materie primă pentru instalaţia de piroliză. Acesta este doar un prim pas către repor­­­nirea întregii Divizii de Petrochimie de pe plat­forma Arpechim, pe care sperăm să o putem realiza în cu­rând, şi sunt extrem de bucuros că punerea în func­ţiune se va face odată cu sărbătorirea a 45 de ani de existenţă a combinatelor Oltchim şi Arpechim care au înfiinţate la aceeaşi dată – 26 mai 1966”, pre­cizează Constantin Roibu, director general Oltchim.

În ianuarie 2010, Oltchim a reuşit să finalizeze pro­cesul de achiziţionare de la Petrom a diviziei de petrochimie de pe platforma Arpechim Piteşti, parcur­gând astfel o primă etapă pentru realizarea in­te­grării Oltchim cu platforma Arpechim, două uni­tăţi care au fost încă de la început proiectate pentru a funcţiona integrat, acestea fiind conectate cu con­duc­te pentru transportul etilenei şi propilenei, pre­cum şi cu acces la căile ferate şi drumuri pentru trans­portul şi schimbul de produse între cele două plat­forme industriale.

„Integrarea Oltchim cu resursele de materii prime, printre care se numără şi platforma de la Ar­pe­chim Piteşti, este esenţială pentru profitabilitatea şi dezvoltarea acestui mare combinat. Oltchim este un gigant industrial care înghite anual sute de mii de tone de materii prime care trebuiesc securizate pentru funcţionarea fără întreruperi a instalaţiilor ducând în acest fel la reducerea costurilor. Orice strategie care nu ţine cont de aceste realităţi este perdantă pe termen lung şi distructivă pentru soarta combinatului”, subliniază Constantin Roibu.