Presa gorjeană aruncă bomba: CET Govora a preluat minele, dar controlul este acum la CEO


• varianta vecinilor de la vest este că nimic nu se va putea mișca fără voia lui Ciurel

După cum vă anunțam și în edițiile anterioare, acţionarii Complexului Energetic Oltenia au aprobat transferul Carierei Berbeşti către CET Govora, începând cu luna martie 2015. Potrivit unor surse, Fondul Proprietatea va ataca în instanţă transferul de afacere, ceea ce ar bloca tot procesul. Cu toate acestea, după anunțul de la finele săptămânii, planul prevede transferarea la Berbeşti a 1.100 de salariaţi. Presa gorjeană adaugă că, în baza contractului de transfer dintre CE Oltenia şi CET Govora, aceștia vor avea, cel puţin un an, actualele drepturi din contractul colectiv de muncă al CEO„CET Govora trebuie să plătească CEO, în zece ani, suma de 184 de milioane de lei, adică o parte din datoria pe care o are pentru cărbunele consumat şi neplătit în ultimii ani. Preţul de transfer al afacerii este 184 de milioane de lei, o parte din creanţele totale ale complexului asupra CET Govora care sunt de 221 de milioane de lei. Sunt scoase de la plată penalităţi de 43 de milioane de lei. Prima tranşă va fi de 6,7 milioane de lei. Un alt element important din contract este faptul că CE Oltenia îşi poate lua înapoi Carierele Berbeşti – Alunu dacă CET Govora va avea întârzieri de plată a tranşelor de 6 luni, după notificarea de către producătorul de energie. În această perioadă de zece ani, CE Oltenia deţine controlul la CET Govora. Orice decizie care priveşte compania, de restructurare, de divizare fuziune, dar şi orice contract încheiat trebuie aprobat de CE Oltenia. În plus, conducerea de la CET trebuie să depună rapoarte de activitate lunare, dar şi bilanţuri semestriale şi anuale”.

Poziția lui Gerea

Pentru Ministerul Economiei, acțiunea vine ca urmare a acceptării de către cele două părți implicate – în data de 9 ianuarie 2015, a soluției avansate de reprezentanții Ministerului Energiei, punându-se astfel capăt unor discuții și negocieri între CE Oltenia și CET Govora ce trenau de aproximativ un an și jumătate. Cu prilejul vânzării se sting și datoriile istorice dintre cele două societăți: „Transferul exploatărilor miniere rezolvă o bună parte din problema de personal pe care o are Complexul Energetic Oltenia și se înscrie în seria de măsuri care vizează eficientizarea acestei unități economice. Dacă în proprietatea CE Oltenia minele Alunu și Berbești nu sunt rentabile pentru activitatea de ansamblu a societății, mutate la CET Govora, acestea pot aduce un aport semnificativ pentru zona Râmnicu Vâlcea asigurând căldură și apă caldă pentru municipiu, dar și aburul tehnologic pentru Oltchim și operatorii economici de pe platforma industrială USG”, a reiterat Andrei Gerea, ministrului energiei, IMM și mediului de afaceri.

Poziția oficială a CJ Vâlcea

Joi, 26 februarie 2015 s-a întrunit Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) Societăţii Complexului Energetic Oltenia la sediul acesteia din Târgu Jiu. Prin Hotărârea AGA nr.9/26.02.2015, s-au aprobat elementele principale referitoare la transferul de afacere a Unităţii Miniere de Carieră Berbeşti-Alunu către SC CET GOVORA SA Râmnicu Vâlcea începând cu luna martie a.c., conform mandatului pe care reprezentantul acţionarului unic Judeţul Vâlcea în AGA la SC CET GOVORA SA l-a primit prin Hotărârea Consiliului Judeţean Vâlcea nr.15 din 30 ianuarie 2015: „Începând de săptămâna viitoare, vom depune eforturi pentru ca această preluare să aducă cetăţenilor judeţului speranţa că vor avea parte de perioade mai bune decât până acum din punct de vedere social şi economic”, a declarat Gheorghe Păsat, vicepreşedintele cu atribuţii de Preşedinte al Consiliului Judeţean Vâlcea.

Poziția sindicatelor

MINERINu mai este nici un secret că preluarea minelor de către CET Govora nu a găsit sindicatele miniere unite. Dimpotrivă. Animozitățile și ambițiile, orgoliile și pretențiile adunate ani la rând au răbufnit cu furie în rândul mai multor lideri care au primit și tratat în mod diferit acest moment. Poziția unanimă a acestora este că subdimensionarea de personal din prezent este și așa una foarte periculoasă, iar dacă se va trece la alte concedieri, mineritul va fi o meserie cu un risc și mai mare: „E aiurea să pui carul înaintea boilor și să te uiți la minerit numai din foile contabile: hai că tăiem de-aici și de-aici, poate mai tăiem și de-aici și facem treabă. Sper din toată inima ca deciziile să le ia Bălan și nu politrucii din CJ și căpușele lor”, ne-a declarat un lider de sindicat.