Premieră mondială la Teatrul „Anton Pann”!


În weekendul ce tocmai s-a încheiat, la Teatrul „Anton Pann” din Râmnic s-a putut viziona un spectacol în premieră mondială – „Crăciunul președintelui”, după o piesă scrisă de Pascal Bruckner. Spectacolul a fost pus în scenă de Chris Simion. O altă noutate este aceea că, pe 18 mai, va veni la Râmnicu Vâlcea chiar renumitul scriitor francez, Pascal Bruckner. El va veni la Teatrul „Anton Pann” din Rm. Vâlcea la invitația regizoarei și a managerului teatrului, Octavian Costin, special pentru a vedea cum este montată această piesă ce poartă semnătura domniei sale. În conferință de presă care a avut loc în urmă cu o săptămână la sediul teatrului, regizoarea Chris Simion făcea următoarea precizare: „Crăciun la Palat, titlul original al piesei, este o comedie politică, cu o temă actuală pentru orice spațiu cultural, social, politic. La noi va pica de minune pentru că, întâmplător, este și an electoral. Poate va trezi în sufletele noastre ceva mai mult decât un act cultural, un act de divertisment. Poate, sper eu să trezească conștiința noastră, pe care uneori o avem, dar ea adoarme. O lăsăm noi să adoarmă… Este un text care te provoacă, atât regizoral, cât şi la nivel de distribuție. Mă bucur maxim că se întâmplă aici, la Râmnicu Vâlcea, din mai multe puncte de vedere. Este o premieră mondială pentru că este un text unicat, montat pentru prima dată pe o scenă ca piesă de teatru”.
Piesa „Crăciun la Palat” a fost scrisă de Pascal Bruckner în anul 2016 şi a mai fost prezentată în România, sub forma unui spectacol-lectură, la ediţia din 2016 a Festivalului Undercloud din Bucureşti. Distribuția spectacolului este următoarea: Președintele: TAVI COSTIN; Majordomul președintelui: MARIAN RÎLEA / ALEXANDRU BETERINGHE; Frizerul președintelui: ANDREI CĂTĂLIN; Soția frizerului: DENISSE MOISE; Miniștrii: DAN PUGHINEANU.
Chris Simion-Mercurian, regizoarea acestui spectacol, numită de criticul George Pruteanu la prima sa carte, scrisă la vârsta de 16 ani, „un fel de pui de Cioran în fustă lungă şi neagră”, membru al Uniunii Scriitorilor din România, scriitoare și regizor de succes, cu peste 40 de spectacole puse în scenă, inițiatoarea Companiei de Teatru D’AYA și a Festivalul de Teatru Undercloud, în 2019 a venit la Teatrul „Anton Pann” din Rm. Vâlcea și a montat în premieră mondială piesa de teatru scrisă de Pascal Bruckner – Crăciunul Președintelui.