Pompierii in actiune


Casă din Sinești, distrusă de flăcări
• au ars: mobila, două ferestre, o ușă și s-au degradat: bucătăria și zugrăveala interioară
În data de 21 martie, la ora 13.53, pompierii militari din cadrul Inspecto­ra­tului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru”  Vâlcea au fost solicitaţi pen­tru stingerea unui incendiu produs la o casă nelocuită în comuna Sineşti. Până la stingerea incendiului, au ars: mobila din dormitor, două ferestre, o uşă şi s-au degradat: mobila din bucătărie, două uşi, trei ferestre şi zugrăveala interioară a casei.  Cauza probabilă, stabilită în urma cercetărilor preliminarii, se pare a fi fumatul fără respectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor. Pentru evitarea unor situaţii asemănătoare, trebuie respectate următoarele reguli: se interzice fumatul la o distanţă mai mică de: 40 m faţă de locurile în care exis­tă pericol de explozie: gaze şi li­chide combustibile, explozivi, vapori in­fla­mabili etc.; 10 m faţă de locurile în care există materiale solide combus­ti­bile: lemn, textile, hârtie, carton asfaltat, bitum; 50 m faţă de culturile de cereale păioase în perioada coacerii şi recoltării sau de zonele împădurite. Nu fumaţi niciodată în pat, când sunteţi obosit sau aţi consumat băuturi alcoolice în exces. Scrumul şi resturile de ţigări se depun în scrumiere. Nu aruncaţi resturile de ţigări în coşuri de gunoi.

Incendiu la o casă din Vaideeni. Cauza? Coșul de fum
În data de 22 martie, la ora 00.47, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” Vâlcea au fost solicitaţi pentru stingerea unui incendiu produs la o casă de locuit în comuna Vaideeni. Până la stingerea incendiului, a ars: o casă , construită din lemn cu învelitoare din tablă, pe o suprafaţă de circa 16 mp şi s-au degradat circa 36 mp de tabla.  Cauza probabilă, stabilită în urma cercetărilor preliminarii, se pare a fi necurăţarea coşului de fum de funingine. Incendiul a fost stins în cooperare cu serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă al oraşului Horezu. Pentru evitarea unor situaţii asemănătoare, trebuie respectate următoarele reguli: verificarea, repararea, izolarea termică şi curăţarea periodică a coşurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii; coşurile de fum trebuie curăţate periodic pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare; coşurile de fum trebuie izolate termic faţă de elementele combustibile ale planşeului sau acoperişului (grinzi, astereală de lemn şi altele asemenea).

Instalația de iluminat improvizată a dus la incendierea apartamentului
În aceeaşi zi, la ora 21.28, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” Vâlcea au fost solicitaţi pentru stingerea unui incendiu produs la un apartament în mun. Rm. Vâlcea, strada Regina Maria. Până la stingerea incendiului, au ars: o bicicletă fitness, 3 cutii de carton, s-au degradat: ferestrele de la balcon şi a fost afectată zugrăveala balconului şi dormitorului. Cauza probabilă, stabilită în urma cercetărilor preliminarii, se pare a fi efectul termic al curentului electric la o instalaţie de iluminat improvizată. Pentru evitarea unor situaţii asemănătoare, pompierii vă recomandă: nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt: fier de călcat, reşou, radiator şi altele asemenea; instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului ce sunt menţionate în prospectul produsului; verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate.

Depozit de furaje, distrus într-un incendiu
În aceeaşi zi, la ora 20.04, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru”  Vâlcea au fost solicitaţi pentru stingerea unui incendiu produs la un depozit de furaje în comuna Prundeni. Până la stingerea incendiului, au ars: suprastructura din lemn a unui adăpost de animale pe circa 15 mp, aproximativ  4 t de furaje, 10 ml de gard şi s-au degradat: învelitoarea adăpostului de animale pe circa 30 mp şi circa 6mp  din bucătăria de vară. Cauza probabilă, stabilită în urma cercetărilor preliminarii, se pare a fi utilizarea intenţionată a unei surse de aprindere pentru generarea incendiului.

Incendiu „intenționat” la o anexă din Slătioara
Tot în data de 22 martie, la ora 19.45, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” Vâlcea au fost solicitaţi pentru stingerea unui incendiu produs la o anexă în comuna Slătioara. Până la stingerea incendiului, au ars: acoperişul unui garaj, construit din lemn cu învelitoare din plăci de azbociment, pe aproximativ 18 mp, aproximativ 2 t de furaje şi s-a degradat învelitoarea garajului. Cauza probabilă, stabilită în urma cercetărilor preliminarii, se pare a fi utilizarea intenţionată a unei surse de aprindere pentru generarea incendiului. Incendiul a fost stins în cooperare cu serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă al oraşului Horezu.

6 tone de fân și 2 tone de coceni, în flăcări
În aceeaşi zi, la ora 18.44, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru”  Vâlcea au fost solicitaţi pentru stingerea unui incendiu produs la un depozit de furaje în comuna Sineşti. Până la stingerea incendiului, au ars: aproximativ 6 t fân şi circa 2 t de coceni. Cauza probabilă, stabilită în urma cercetărilor preliminarii, se pare a fi utilizarea intenţionată a unei surse de aprindere pentru generarea incendiului.

În două zile, cinci incendii la vegetația uscată
În data de 21 martie, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru”  Vâlcea au fost solicitaţi pentru stingerea unui incendiu de vegetaţie uscată în oraşul Brezoi, în apropierea străzii Dobra. Până la stingerea incendiului, au ars circa 3000 mp de vegetaţie uscată. În data de 22 martie, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” Vâlcea au fost solicitaţi pentru stingerea a patru incendii de vegetaţie uscată în localităţile: Drăgăşani – în apropierea străzii I. C. Brătianu, Prundeni, Râmnicu Vâlcea – în apropierea străzii Tineretului şi Tomşani. Până la stingerea incendiilor, au ars: 40 de pruni, un nuc şi circa 32 de ha de vegetaţie uscată. Cauză probabilă a celor cinci incendii, stabilită în urma cercetărilor preliminarii, se pare a fi folosirea focului fără respectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor.