Poliția nu vede, nu aude, dar nici nu recunoaște


În baza unui articol apărut săptămâna trecută  despre ceea ce se petrece în pădurile din inima județului nostru, acolo unde jaful este literă de lege, răspunsul oficial este că: „La posturile de poliţie Lăpuşata  şi Roşiile nu au fost sesizate pe parcursul anului 2013 infracţiuni la regimul silvic” (!!!)

Inspectoratul Judeţean de Poliţie Vâlcea are, însă, grijă să ne anunțe și că: „Își desfăşoară activitatea în spiri­tul protejării drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, activităţile întreprinse în cauzele instrumentate realizându-se cu respectarea condiţiilor de legali­tate” dar și că „Pe raza comunei Ro­şiile, cu ocazia acţiunilor pe linia com­baterii şi prevenirii delictelor silvice, poliţiştii postului de poliţiei împreună cu poliţiştii Secţiei 11 Zătreni au apli­cat 10 contravenţii silvice, unor per­soane care au tăiat şi sustras arbori din punctul respectiv, în valoare de 7.750 lei, fiind confiscată o cantitate de 10, 778 m. c.  material lemnos şi o drujbă.

Totodată, în anul 2013, pe DJ 676,DJ 676 B şi DN 65C, drumuri ce tranzitează comuna Lăpuşata şi asi­gura accesul înspre această comună au fost organizate 12 acţiuni în urmă acestora fiind constatate 4 infracţiuni silvice şi au fost aplicate 17 contra­ven­ţii la regimul silvic, în valoare totală de 15800 lei. De asemenea, a fost confiscată cantitatea de 15,9 mc lemn foc şi 15 mc lemn pentru prelu­crare, esenţa stejar.

De menţionat este faptul că pro­prietarii suprafeţelor de pădure din punctul „Balta Dragului”, comuna Ro­şiile, nu au depus cereri la Ocoalele Silvice Horezu şi Bălceşti, pentru lua­rea în pază a suprafeţelor de pădure afectate, fiind făcute în repetate rân­duri demersuri către autorităţile locale pentru determinarea proprietarilor de suprafeţe de pădure a încheia contracte de pază. Iar în zona de arondare a Secţiei 8 Poliţie Rurală Lăpuşata, până în prezent nu s-au semnalat tăieri masive de material lemnos, cetăţenii nu au încheiat contracte de pază cu ocoalele silvice, la această dată suprafaţa de pădure păzită fiind sub 15%”.