PNDR, în faţa unei noi modificări


Giosan-Lidia03• Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) aşteaptă din partea Comisiei Europene aprobarea oficială a modificărilor Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) şi speră, totodată, ca până la finalul acestui an să contracteze proiecte pe trei din măsurile Programului, respectiv 123 “Produse agricole şi forestiere”, 112 “Tineri fermieri” şi 121 “Exploataţii agricole”, pentru care, în prezent, proiectele sunt în curs de evaluare

Lidia Giosan (foto), din cadrul Enterprise Europe Network, spune că, în această problemă, Agenţia speră să primească un răspuns din partea Bruxelles-ului înainte de finalul acestei luni, când începe o nouă sesiune de depunere a proiectelor pe Măsura 112, cu privire la solicitarea transmisă de România pentru majorarea plafonului acordat tinerilor fermieri care se instalează în mediul rural de la 25.000 de euro la 40.000 de euro. Modificarea a fost acceptată de principiu de reprezentanţii Comisiei în România şi a fost transmisă oficial Comisiei Europene în luna septembrie a acestui an.

Alte modificări ale PNDR solicitate care aşteaptă, în pre­zent, acordul Comisiei privesc creşterea la 90% a procentului de sprijin public nerambursabil pe Măsurile 313 “Activităţi turistice” şi 312 “Microîntreprinderi”, motiv pentru care sesiunile programate în acest an au fost amânate pentru anul viitor. Conform sursei citate răspunsul  trebuie să parvină cu puţin înainte de 28 noiembrie, dată la care demarează sesiunea de depunere proiecte pe această măsură. Mai sunt şi alte solicitări de modificare a procentului suportat ca finanţare publică pe măsurile 313 şi 312, dar în aceste cazuri nu există încă un “ok” şi din acest motiv sesiunile pe aceste măsuri vor avea loc începând de anul viitor”.

„Rapoartele de evaluare a proiectelor depuse pe Măsurile 123 “Produse agricole şi forestiere”, 112 “Tineri fermieri” şi 121 “Exploataţii agricole” vor fi finalizate înainte de sfârşitul acestui an. Mai precis, proiectele depuse pe măsurile 123 “Produse agricole şi forestiere”, 112 “Tineri fermieri” şi 121 “Exploataţii agricole” sunt, în prezent, evaluate, iar până la sfâr­şitul acestui an vor fi semnate şi primele contracte de fi­nan­ţare, spune Lidia Giosan. Anul acesta cred că vom avea trei rapoarte de selecţie. Procedura de selecţie este însă în­greu­nată pentru că, având aproape toţi certitudinea că se ter­mină banii, s-au depus enorm de multe proiecte. Sunt depuse proiecte în valoare de două miliarde de euro. Pe 112, de exemplu, avem alocare de 50 de milioane de euro, dar s-au depus proiecte în valoare de 83 de milioane de euro.”