Pentru două zile, Râmnicul a fost capitala pianului românesc


Vineri și sâmbătă, sediul Școlii Populare de Arte și Meserii din Râmnicu Vâlcea a găzduit un eveniment cultural-educațional de anvergură națională. În parteneriat cu Liceul de Arte „Victor Giuleanu”, Școala Populară a organizat cea de-a treia ediție a festivalului concurs național intitulat „Pianul, a doua pasiune”. La eveniment au participat aproximativ 120 de concurenți, sosiți din mai multe orașe ale țării, precum: Botoșani, București, Chiajna, Constanța, Craiova, Galați, Ploiești, Reșița, Slatina sau Târgu Jiu. Lor li s-au adăugat și concurenți ai structurilor de profil din județul nostru.
Conform informațiilor transmise de către organizatori, concursul la care facem referire s-a adresat copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 20 de ani, fiind împărțit în cinci secțiuni:
• Secțiunea A – copii și tineri care studiază pianul în Școli Populare de Arte și/sau în sistem particular;
• Secțiunea B – copii și tineri care studiază pianul ca instrument complementar în școli și licee de muzică;
• Secțiunea C – ansamblu la 4 mâini;
• Secțiunea D – elevi (de la clasele pregătitoare până la clasa a VIII-a inclusiv) care studiază pianul ca instrument principal în școli și licee de muzică;
• Secțiunea E – pian ritmic – copii și tineri cu vârsta între 5 și 20 de ani.
Jurizarea concursului a fost asigurată de către nume cunoscute din lumea pedagogiei și muzicii românești, președintele comisiei fiind lect. univ. dr. Carmen Enescu-Botezatu de la Universitatea Națională de Muzică din București.
La final, concurenții merituoși au fost răsplătiți cu trofee, distincții și premii în bani. Fondurile necesare premierii au fost asigurate de Consiliul Județean Vâlcea prin intermediul Școlii Populare de Arte, cât și de alte instituții și asociații culturale care și-au adus aportul la buna desfășurare a evenimentului. Ar mai fi de amintit faptul că trofeele acordate câștigătorilor sunt obiecte unicat. Ele au fost confecționate din ceramică și lemn, fiind realizate în atelierele Școlii Populare de Arte și Meserii din Râmnicu Vâlcea de către artistul plastic Corina Stanciu.